OMS nu recomanda pasapoartele de vaccinare si avertizeaza aeroporturile sa nu ceara calatorilor certificate de imunizare impotriva COVID-19

Postat la: 03.03.2021 - 15:49

In raportul sau epidemiologic saptamanal asupra pandemiei, OMS a insistat ca vaccinurile anti-COVID-19 nu pot fi o cerinta pentru a calatori, avand in vedere ca inca nu se cunosc efectele asupra reducerii raspandirii contagierilor, perioada de imunitate pe care o confera sau daca protejeaza impotriva formelor usoare ale bolii.

"Aeroporturile si ale puncte de trecere a frontierei nu trebuie sa ceara calatorilor sa fie vaccinati impotriva COVID-19 drept conditie pentru a putea intra pe teritoriul altor tari", a subliniat miercuri Organizatia Mondiala a Sanatatii citata de EFE. De asemenea, "a acorda prioritate acestor calatori ar putea avea drept consecinta administrarea neadecvata de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave de COVID-19", a precizat ONU.

Potrivit organizatiei, utilizarea "certificatelor de imunitate" de catre calatorii internationali (indiferent daca s-au vaccinat sau daca au anticorpi dupa ce au depasit boala) nu este recomandabila si nici "nu este sustinuta de evidente stiintifice". In raportul sau, OMS reitereaza ca persoanele de peste 60 de ani, cele cu boli cronice si alte grupuri de risc trebuie sa evite sa calatoreasca in tari cu o rata inalta de COVID-19. Pe de alta parte, potrivit organizatiei, calatorii internationali "nu trebuie considerati prin natura lor cazuri suspecte de COVID-19".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu