Oprirea tranzitului către Europa scumpește masiv gazele. Record de preț al ultimelor 14 luni
Postat la: 03.01.2025 - 11:35
Preţul gazelor a înregistrat cel mai ridicat nivel de mai bine de un an, după ce livrările ruseşti au încetat să mai ajungă în restul Europei prin Ucraina, relatează The Guardian. Preţurile de referinţă au crescut joi la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, la o zi după expirarea contractului de tranzit dintre Rusia şi Ucraina.
Livrările de gaze ruseşti prin Ucraina s-au încheiat în primele ore ale zilei de 1 ianuarie. Traderii se aşteptau la pierderea gazului rusesc, în lipsa unei alternative, şi monitorizau îndeaproape dacă aceasta va duce la retrageri mai rapide din instalaţiile de stocare. Preţul gazului cu livrare în februarie în Ţările de Jos a crescut joi cu până la 4,3%, apoi a scăzut, stabilind o creştere de 1,9%, adică la 49,83 EUR pe megawatt/oră, potrivit Bloomberg.
Nivelurile ofertei de stocare din Europa scad deja cu cel mai rapid ritm din 2021, ca urmare a escaladării conflictului dintre Rusia şi Ucraina. „Merită să ţinem cont de faptul că preţurile sunt încă mult sub nivelurile înregistrate pe parcursul întregii perioade 2022. Dar stocurile europene de gaze au încheiat anul 2024 la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, iar creşterea recentă a preţurilor va contribui şi mai mult la presiunile inflaţioniste", au declarat analiştii de la Deutsche Bank.
Invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a declanşat cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial, făcând să crească preţul gazelor şi ducând la o creştere a facturilor la energie. Acest lucru a forţat mai multe guverne să intervină pentru a subvenţiona costurile casnice. Gazul rusesc a trecut prin Ucraina timp de decenii, în principal printr-o conductă de construcţie sovietică care începe în Sudja, un oraş din regiunea Kursk din Rusia, aflat acum sub controlul forţelor ucrainene, şi se termină lângă Ujhorod, la graniţa de vest a Ucrainei cu Slovacia.
Într-o postare pe social media, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că încheierea acordului de tranzit reprezintă "una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei". La rândul său, ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, a calificat întreruperea rutei de tranzit drept "istorică", spunând că va forţa ţările din Europa să renunţe la aprovizionarea cu gaz rusesc.
Cu toate acestea, încetarea furnizării de gaz, care, potrivit companiei Gazprom din Rusia, a avut loc miercuri la ora 8:00, ora Moscovei (7:00, ora României), a dus imediat la întreruperea alimentării cu energie pentru sute de mii de persoane din regiunea separatistă prorusă Transnistria. Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, care a făcut lobby împotriva deciziei de a pune capăt tranzitului de gaze prin Ucraina, a declarat că aceasta va avea "un impact drastic asupra noastră, a tuturor din Uniunea Europeană, dar nu şi asupra Federaţiei Ruse".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu