Orasele mari din Romania au atins imunitatea de grup: "Se fac constant peste 20.000 de teste zilnic. Chiar 30.000!"

Postat la: 01.07.2021 - 08:57

Pandemia de COVID-19 pare ca si-a pierdut puterile in Romania. Numarul deceselor zilnice si ale noilor cazuri de imbolnaviri se afla in ultima perioada la valori comparative cu cele de la inceputul pandemiei.

Cu sub 100 de cazuri zilnice noi, sub 500 de pacienti internati din cauza virusului, dintre care putin peste 70 in sectiile de ATI, pandemia este sub control. Totusi, doar patru milioane si jumatate de romani s-au vaccinat, ceea ce inseamna aproximativ 24% din populatia tarii. Intrebarea este cum se pot inregistra cifre atat de bune, cand rata de vaccinare este atat de mica? Raspunsul e ca trebuie sa fie luat in calcul si numarul oamenilor care au trecut prin boala, deci au dobandit anticorpi. In plus, numarul real al persoanelor care au avut virusul este mai mare decat cel prezentat in rapoartele oficiale fiindca nu toti au fost luati in evidenta.

Unii nici nu stiu ca au avut COVID-19, fiind asimptomatici. Totusi, aceste realitati sunt valabile doar pentru orasele mari, spun expertii. Numarul cazurilor inregistrate zilnic este mic de circa o luna. In ultimele zile au fost chiar sub 100, asta la un numar considerabil de teste. Se fac constant peste 20.000 de teste, chiar 30.000. Atatea se faceau si la inceputul valului trei, iar atunci erau mult mai multi oameni diagnosticati. Trebuie sa luam in calcul si alte elemente. De exemplu, miercuri, 30 iunie, in spitale mai erau 450 de oameni internati din cauza COVID-19, dintre care 73 la terapie intensiva, deci tendinta este de scadere.

Toti acesti indicatori merg in aceeasi directie, ceea ce ne arata ca, intr-adevar, suntem intr-o faza de control a pandemiei. Majoritatea cazurilor de COVID-19 au aparut in marile orase. Deci, imunitatea obtinuta ca urmare a trecerii prin boala este cea mai mare comparativ cu restul localitatilor pentru ca aici au fost cei mai multi bolnavi si cei mai multi contacti ai lor. De cand a inceput pandemia, in Bucuresti si Ilfov au fost circa 228.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19 si luate in evidenta. Asta inseamna cam 21% din totalul cazurilor la nivel national. Trebuie sa luam in calcul si ca numarul real al persoanelor infectate este de 2-3 ori mai mare decat cel al oamenilor luati in evidenta si acelasi rationament se aplica si pentru alte orase, cum ar fi Timisoara, Cluj-Napoca sau Iasi.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu