Pământul se învârtește mai repede: Ziua se scurtează din cauza topirii zăpezilor iar oamenii de stiinta vor sa excluda o secunda din timp

Postat la: 11.01.2021 - 14:30

Un fenomen observat de oamenii de știință, și anume că Pământul se învârtește mai repede în jurul propriei axe decât o făcea în urmă cu 50 de ani ingrijoreaza specialistii. Constatarea a dus chiar la propunerea de a fi ștearsă o secundă din timp pentru a readuce trecerea precisă a timpului în concordanță cu rotația Pământului.

Cristian Presură spune că scurtarea zilei din cauza rotirii mai rapide a Pământului în jurul propriei axe nu e un fenomen care să ne îngrijoreze, pentru că, „dacă se va scoate acum secunda, mai târziu se va adăuga la loc, pentru că noi știm că viteza de rotație a Pământului în jurul propriei axe variază în timp". El explică fenomenul care face ca viteza de rotație în jurul axei să varieze în timp.

„Acum 600 de milioane de ani, o zi avea doar 21 de ore. Am câștigat 3 ore în acești 600 de milioane de ani și mișcarea Pământului a fost încetinită, datorită intercție cu forța gravitațională de la Lună. În afară de asta, însă, există și variații pe suprafața Pământului, pe care le putem înțelege prin asociere cu acel patinator... Ați văzut ce se întâmplă cu un patinator care stă cu mâinile întinse, se învârte și apoi, când își apropie minile, se învârte mai repede. Iar apoi, când le întinde, se învârte mai încet. La fel se întâmplă și cu Pământul. El are o atmosferă care ar putea fi, să spunem, brațele patinatorului. Când sunt multe lucruri în atmosferă, deci când întinde brațele, mișcarea lui încetinește. Și apoi când le aduce la loc, când cad lucruri din atmosferă - de exemplu, atunci când ninge mult - ca și cum Pământul și-ar aduce brațele înapoi și atunci se învârte puțin mai repede", a spus Cristian Presură.

Unul dintre fenomenele care duce la această „strângere a brațelor Pământului" este topirea zăpezilor de pe munți, spune fizicianul. „Odată ce avem creșterea globală a temperaturilor, zăpada de pe vârful munților se topește și ajunge în mare. (...) Deci Pământul își apropie brațele și atunci începe să se învârtă puțin mai repede". Dacă scurtarea timpului cu o secundă nu ar avea efecte vizibile asupra noastră, în schimb fenomenul care provoacă această modificare insesizabilă ne va afecta masiv: încălzirea globală, care duce, printre altele, la topirea zăpezilor și creșterea nivelului oceanului planetar. „În Bangladesh aproximativ 20% din suprafața țării va intra sub apă. Vor exista deplasări masive de populație", a avertizat Cristian Presură.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu