Papa Francisc susține că plăcerea sexuală este „un dar de la Dumnezeu", care trebuie „disciplinat cu răbdare"

Postat la: 19.01.2024 - 14:12

Papa Francisc a declarat că plăcerea sexuală este „un dar de la Dumnezeu" care trebuie „disciplinat cu răbdare", relatează BBC. De asemenea, el a avertizat împotriva pornografiei, despre care a spus că aduce „satisfacție fără o relație" și poate duce la dependență.

Discursul său de la Vatican a făcut parte dintr-o serie de predici despre vicii și virtuți, axate pe ceea ce Papa a numit „demonul poftelor trupești". A urmat criticile catolicilor conservatori la adresa noului său șef al doctrinei. Cardinalul Victor Manuel Fernández, care a fost numit în iulie anul trecut, a fost criticat pentru o carte pe care a scris-o și publicat-o la sfârșitul anilor 1990, intitulată Mystical Passion: Spiritualitate și senzualitate.

Cartea, care acum nu mai este tipărită, discuta sexualitatea umană și oferea descrieri detaliate ale experiențelor masculine și feminine în timpul orgasmelor. Vorbind pentru publicația online catolică Crux, cardinalul Fernández a declarat că a scris cartea când era încă tânăr și că „cu siguranță nu ar scrie-o" acum.

Comentatorii conservatori au calificat cartea drept „perversă", iar unul dintre ei a afirmat că aceasta arată că cardinalul Fernández este „nepotrivit" pentru a fi prefect al Dicasteriului pentru Doctrina Credinței. Papa a abordat deja viciul lăcomiei săptămâna trecută și nu a existat nicio sugestie că predica sa despre poftele trupești din timpul audienței generale de miercuri ar fi avut legătură cu criticile aduse cardinalului.

El a spus că astfel de dorințe trupești „devastează relațiile dintre oameni", adăugând că „știrile zilnice sunt suficiente pentru a documenta această realitate". „Câte relații care au început în cel mai bun mod au devenit mai târziu relații toxice?", a întrebat el. Aceasta nu este prima dată când Papa Francisc sau cardinalul Fernández au atras mânia membrilor conservatori ai comunității catolice.

În decembrie, cardinalul Fernández a introdus un text, aprobat ulterior de Papa Francisc, care detalia liniile directoare care le permiteau preoților să binecuvânteze relații de cupluri de același sex care erau considerate în continuare păcătoase. Deși cardinalul Fernández a subliniat că această poziție nu valida statutul cuplurilor de același sex în ochii Bisericii Catolice, pentru mulți conservatori răul a fost făcut.

Cardinalul Gerhard Müller, care a fost șeful de doctrină al Bisericii în timpul Papei Benedict al XVI-lea, a denunțat ferm documentul Vaticanului. Într-un răspuns lung postat online, cardinalul Müller a spus că un preot care binecuvântează o uniune homosexuală ar comite un „act sacrilegiu și blasfemator".

„Conform criteriului acestui tip de binecuvântări, cineva ar putea binecuvânta chiar și o clinică de avorturi sau un grup mafiot", a spus cardinalul Müller. Prelați din întreaga lume au publicat, de asemenea, declarații de condamnare a deciziei, inclusiv conservatori americani, care s-au opus de mult timp planurilor Papei de reformare a Bisericii Catolice.

Tensiunile au atins un punct culminant atunci când Papa l-a evacuat din apartamentul său de la Vatican pe cardinalul american Raymond Burke, un critic deschis, și i-a revocat salariul.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu