Pfizer se laudă că vaccinul ARNm împotriva VRS atinge obiectivele într-un studiu pe adulţi cu risc ridicat şi sub 60 de ani
Postat la: 10.04.2024 - 08:23
Grupul farmaceutic american Pfizer a anunţat marţi că Abrysvo, vaccinul său dezvoltat împotriva virusului respirator sinciţial (VRS), a fost bine tolerat şi a generat o reacţie imunitară în rândul adulţilor cu riscuri ridicate şi vârste sub 60 de ani similară celei înregistrate la adulţii mai vârstnici, o categorie pentru care acest ser a fost deja autorizat.
Pfizer intenţionează să prezinte autorităţilor de reglementare rezultatele furnizate de acest studiu clinic pentru a încerca să obţină extinderea aprobării vaccinului la grupa de vârstă 18-59 de ani, însă nu a precizat calendarul în baza căruia datele vor fi examinate de agenţiile din domeniul sănătăţii.
"Rezultatele reprezintă o oportunitate reală pentru extinderea la o populaţie de vârstă dintr-o populaţie de risc care, în mod normal, nu ar beneficia de disponibilitatea acestui vaccin atât de curând", a declarat medicul Iona Munjal, directorul executiv al departamentului de Cercetare şi Dezvoltare din cadrul grupului Pfizer, într-un interviu.
Anul trecut, compania americană a lansat Abrysvo pentru adulţii vârstnici şi femeile însărcinate pentru a-i proteja pe bebeluşii acestora de virusul respirator sinciţial. Grupul GSK a lansat şi el un vaccin rival, Arexvy, în 2023 şi a dominat piaţa vaccinurilor anti-VRS în primul sezon rece în care astfel de seruri au fost disponibile.
Producătorul britanic doreşte la rândul lui să extindă grupa de vârstă pentru vaccinul său şi a depus deja datele obţinute dintr-un studiu realizat pe adulţi cu vârste cuprinse între 50 şi 59 de ani la Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA). Se aşteaptă că FDA să decidă dacă va aproba sau nu extinderea grupei de vârstă până pe 7 iunie, ceea ce ar putea să-i ofere grupului GSK şansa de a oferi vaccinul pentru această grupă de vârstă mai tânără în a doua jumătate a acestui an.
Pfizer nu a precizat dacă se aşteaptă să poată să extindă aprobarea pentru Abrysvo la timp pentru sezonul virozelor respiratorii 2024-2025. VRS, care provoacă de obicei simptome asemănătoare răcelii, este una dintre principalele cauze ale pneumoniei la copiii mici şi la adulţii mai vârstnici.
Studiul clinic de fază finală al vaccinului Pfizer a inclus 681 de adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 59 de ani şi cu boli precum astm, diabet şi bronhopneumopatie obstructivă cronică, care sporesc riscul de VRS. În acest grup, reacţia imunitară nu a fost inferioară în comparaţie cu cea observată la adulţii mai vârstnici, au precizat reprezentanţii Pfizer.
Compania a mai spus că persoanele cu risc medical mai ridicat reprezintă 9,5% dintre adulţii din Statele Unite din grupa de vârstă 18-49 de ani şi aproape un sfert dintre cei cu vârste cuprinse între 50 şi 64 de ani. Medicul David Boulware, specialist în boli infecţioase la Universitatea Minnesota, a spus că nu este sigur că majoritatea americanilor care se înscriu în acele categorii de risc sporit ar avea nevoie de noul vaccin.
Persoanele care au primit un transplant de organe, care fac chimioterapie pentru cancer sau care au supravieţuit unor boli congenitale ar avea însă de beneficiat de pe urma acestui vaccin, a sugerat el. "Beneficiul clinic va fi probabil relativ scăzut pentru majoritatea oamenilor", a adăugat medicul american.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu