"Ploaia sângerie" a apărut în România de Paște: Un fenomen periculos, cu efecte vizibile
Postat la: 18.04.2025 - 10:06
În weekendul de Paște, România va fi lovită de "ploaia sângerie", un fenomen meteo rar pentru care este nevoie să se îndeplinească mai multe condiții. Pentru că în țara noastră a pătruns deja un val de praf saharian, atunci când va ploua se va forma "ploaie noroioasă" ce va avea culoarea roșiatică când va atinge pământul. Fenomenul este unul periculos pentru sănătate pentru că agravează poluarea aerului și generează probleme pentru cei cu afecțiuni respiratorii. Valul de praf saharian se manifestă deja pe teritoriul României.
"În perioada 14 - 18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei și implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua", a anunțat ANM, într-un comunicat. "Ploaia sângerie" se formează în România și mai multe țări din Europa. Acest fenomen constă în precipitații cu nuanțe roșiatice care apar atunci când praful ajunge în atmosferă. După aceea, acesta cade pe pământ odată cu precipitațiile. În urma sa rămâne un reziduu noroios pe mașini, clădiri și alte suprafețe exterioare.
Potrivit Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus , agenția de monitorizare a atmosferei a Uniunii Europene, praful din Sahara și ploaia de noroi asociată pot agrava nivelurile de poluare a aerului și pot exacerba problemele respiratorii și cardiovasculare. Concentrațiile de praf sunt prognozate să crească începând de joi, 17 aprilie, cele mai ridicate niveluri fiind așteptate în Italia, Austria, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, precum și în anumite părți din Slovacia, Ungaria și România. În timp ce transportul prafului saharian în Europa nu este ceva neobișnuit, alinierea sistemelor meteorologice care declanșează ploaia noroioasă este un fenomen mai rar întâlnit. Modelele de prognoză arată valul de praf care se mișcă în general de la vest la est peste Marea Mediterană.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu