Pompierii români au reușit salvarea unei mănăstiri din Grecia amenințată de incendii. "A fost predată în siguranță măicuțelor care viețuiesc acolo"

Postat la: 26.08.2021 - 13:54

Pompierii români aflați în misiune pentru stingerea incendiilor de pădure din Grecia au reușit salvarea mănăstirii Ekklisia Profitis Ilias, din zona Vilia.

„După zile întregi de luptă cu incendiul din regiunea Vilia, ultimele echipaje ale pompierilor militari români s-au retras din zona respectivă în baza de operații a modulului român, din localitatea Eleftina. Obiectivul pe care l-au protejat, zi și noapte, a rămas în siguranță. Mănăstirea Ekklisia Profitis Ilias a fost înconjurată de flăcările uriașe, încă din cursul zilei de luni. Cu toate acestea, în mod minunat, dar și cu aportul colegilor noștri, a fost salvată de la incendiere și de la distrugere completă.

Mănăstirea, cu toate construcțiile sale (biserică, paraclis, trapeză, pangar, chilii și anexe), a fost predată în siguranță măicuțelor care viețuiesc acolo. Miercuri seară, salvatorii români au strâns tehnica de intervenție și echipamentele de lucru, și-au luat rămas bun de la gazde și au pornit încolonați către bază", arată Inspectoratul pentru Situații de Urgență într-un comunicat.

Ziua de marți a fost dedicată în întregime protecției Mănăstirii Ekklisia Profitis Ilias, din zona Vilia, care este în continuare în pericol. „Pompierii militari români, cu o autospecială de stingere, o cisternă, un autoturism de teren, un vehicul utilitar UTV și cu o dronă, au asigurat fără întrerupere zona respectivă (inclusiv pe timpul nopții) și au lichidat focarele, păstrând integritatea obiectivului", se arată în comunicatul transmis, miercuri, de IGSU.

Peste 140 de pompieri români au plecat vineri, 20 august, din nou în Grecia pentru a-i ajuta pe localnici să lupte cu flăcările. Forțele de intervenție au fost suplimentate de această dată. Sunt 142 de pompieri, față de 108 câți au fost la intervenția trecută. Sunt și 8 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, cu două mai multe decât la prima intervenție.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu