Președinta CE, Ursula von der Leyen, susţine „foarte pozitiv" ideea unui comisar european însărcinat cu Apărarea

Postat la: 15.02.2024 - 17:00

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen susţine ideea numirii unui comisar european al Apărării, anunţă joi un purtător de cuvânt al CE, în contextul în care Uniunea Europeană (UE) îşi consolidează capacităţile militare pe fondul Războiul din Ucraina.

O nouă Comisie - care va avea, la fel ca actuala, 27 de membri, câte unul din fiecare stat - urmează să fie înfiinţată după alegerile din iunie la Parlamentul European (PE). "Şeful acestei Comisii va decide alcătuirea Colegiului (comisarilor) şi atribuţiile specifice", aminteşte într-o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt a CE. "Ceea ce pot să spun este că preşedinta von der Leyen primeşte pozitiv, foarte pozitiv, această idee" a unui comisar al Apărării - un post care nu există în prezent -, a adăugat ea. "Este vorba doar despre un simplu comisar", a precizat ea.

Potrivit unui oficial conservator german,Ursula von der Leyen ar putea şă-şi anunţe luni candidatura la al doilea mandat. Comisarul însărcinat cu Piaţa InternăThierry Breton este însărcinat, în prezent, şi cu industriile apărării, a căror ascensiune depune eforturi să o faciliteze de la invazia Ucrainei de către Rusia. Ameninţări ale fostului preşedinte american Donald Trump de a nu mai apăra state membre NATO care nu investesc în propria apărare au relansat în ultimele zile o dezbatere privind o consolidare a "autonomiei strategice" a UE.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu