Primele produse alimentare care se scumpesc la începutul acestui an. Cu cât cresc prețurile
Postat la: 06.01.2025 - 11:12
La începutul anului 2025, Guvernul României a decis înghețarea salariilor bugetarilor, pensiilor și alocațiilor, în paralel cu majorarea taxelor, într-o încercare de a reduce deficitul bugetar care depășește 100 de miliarde de lei. Măsurile au fost luate în contextul presiunilor venite din partea Comisiei Europene și al unui deficit bugetar în continuă creștere.
Pe lângă înghețarea pensiilor și salariilor, românii se confruntă și cu un val de scumpiri care se preconizează la început de an. Prețurile alimentelor de bază, precum pâinea și uleiul, ar urma să crească cu cel puțin 10%, iar carnea și lactatele vor suferi majorări de preț între 5% și 8%. Aceasta se datorează în principal eliminării facilităților fiscale pentru agricultori și majorării salariului minim pe economie.
Radu Timiș, CEO al unei fabrici de mezeluri, a explicat impactul acestor schimbări: "Nu avem de unde să acoperim această diferență a facilităților, pentru că atunci trebuie să blocăm investițiile. Între a bloca investițiile sau a implementa o scumpire de preț mică, dacă ne referim la bucată, preferăm să mergem mai departe cu investițiile și să păstrăm locurile de muncă. La nivelul companiei noastre impactul este undeva la 5,5 milioane de euro pe an.", pentru Antena 3 CNN.
Aurel Popescu, președinte al Rompan, a adăugat: "Vom fi obligați să prindem în costuri aceste lucruri, pentru că dacă am pune angajații să plătească impozitul de venit pleacă și nu mai lucrează la tine. Doamne ferește să avem creșteri de preț la materia primă, energia sigur se va liberaliza de la 1 aprilie, ceea ce înseamnă că de Paște vom avea mai multe probleme." Economiștii prognozează că România va continua să aibă cea mai mare rată a inflației din Europa în acest an, ca urmare a măsurilor economice implementate de guvern.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu