Probleme mari pentru Elon Musk: e investigat pentru eventuale legături cu Rusia

Postat la: 08.03.2024 - 10:52

Democrații americani au început o investigație asupra companiei SpaceX, condusă de Elon Musk, examinând dacă a implementat măsuri de protecție adecvate pentru a împiedica Rusia să-și desfășoare serviciul de internet prin satelitul Starlink, în războiul său împotriva Ucrainei.

Jamie Raskin și Robert Garcia au trimis o scrisoare miercuri seara, prin care ceru companiei să raporteze plângeri cu privire la potențialele achiziții ilegale de terminale Starlink, inclusiv în regiunile ocupate de Rusia din Ucraina. Parlamentarii au spus că sunt alarmați de afirmațiile oficialilor de informații ucraineni conform cărora forțele ruse au desfășurat terminalele companiei în estul Ucrainei, potențial în contradicție cu sancțiunile SUA.

Ministrul ucrainean al Transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a dezvăluit recent că Ucraina „colaborează cu SpaceX", totul pentru a găsi o soluție în a dezactiva utilizarea de către Rusia a terminalelor prin satelit Starlink, în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei. „Am găsit un algoritm, l-am propus lui SpaceX, iar acum suntem în comunicare cu ei pentru a preveni astfel de cazuri", a spus Fedorov în timpul unui interviu pentru Suspilne din 19 februarie, relatează Kyiv Independent.

Potrivit articolelor din presă, forțele ruse au început să folosească terminalele Starlink, fabricate de SpaceX, mai activ pe prima linie, oferind acces la internet de mare viteză în regiuni îndepărtate și devastate de război. Fondatorul SpaceX, Elon Musk, a negat că firma sa ar fi vândut sau furnizat vreodată echipamentul armatei ruse.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu