Profetia "icoanei vorbitoare": Mark Zuckerberg își acuză concurenții din domeniul inteligenței artificiale că vor să "creeze un Dumnezeu"

Postat la: 01.07.2024 - 14:38

Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, își acuză rivalii din domeniul inteligenței artificiale că vor să "creeze un Dumnezeu", transmite BFM TV.

„Mi se pare destul de descurajant când oamenii din domeniul tehnologiei vorbesc despre crearea unui "unic AI adevărat". Este un pic ca și cum ar crede că îl creează pe Dumnezeu sau ceva de genul ăsta. Iar noi nu facem asta", a spus el, într-un interviu acordat influencerului Kane Sutter pe Youtube pe 27 iunie.

Pentru fondatorul Facebook, giganții tehnologici, mizând pe AI-uri proprii, adoptă o strategie greșită. AI-uri precum Gemini de la Google și ChatGPT de la OpenAI au dezvoltat sisteme închise pentru modele lingvistice. Aceasta înseamnă că codurile lor sursă nu sunt accesibile publicului, ceea ce riscă să încetinească progresul, în opinia sa.

Meta, la rândul său, apără o metodă mai deschisă și colaborativă de dezvoltare a AI, ca o contrapondere la abordarea închisă a liderilor din domeniu.

„Nu cred că tehnologia inteligenței artificiale este ceva ce ar trebui monopolizat, că o companie ar trebui să o poată folosi pentru a dezvolta orice produs central și unic pe care îl construiește", spune Mark Zuckerberg.

Prin urmare, gigantul tehnologic a ales să își dezvolte programul de inteligență artificială open source (acces liber la codul de programare). Instrumentul său de inteligență artificială este astfel accesibil tuturor cercetătorilor și dezvoltatorilor. Acest lucru stimulează inovarea și garantează că nicio organizație nu obține un avans periculos, argumentează el.

În același timp, fondatorul Facebook militează pentru crearea atâtor inteligențe artificiale câți utilizatori există, pentru a răspunde perfect nevoilor fiecărui individ. „Cu alte cuvinte, nu vom vedea niciodată un super chatbot cu ștampila Meta care să poată îndeplini toate sarcinile sau să răspundă la toate întrebările", explică el. În schimb, vom vedea o întreagă gamă de instrumente care pot fi personalizate.

„Trebuie să deschidem ușile și să facem cât mai mulți oameni să încerce lucruri diferite (...) Nu este ca și cum ar exista o singură aplicație pe care oamenii o folosesc pe telefon. Nu există o singură companie de la care oamenii vor să cumpere totul", conchide Mark Zuckerberg.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu