Progresul inteligenței artificiale, o adevărată tornadă: au fost creați roboții care nu nevoie de niciun ajutor din partea oamenilor

Postat la: 27.03.2024 - 08:54

Un grup de oameni de știință a creat inteligențe artificiale care pot vorbi între ele. Noul model este capabil să învețe și să îndeplinească sarcini care îi sunt date doar pe baza unor instrucțiuni scrise și apoi să le transmită altor AI, spun cercetătorii. Un studiu privind descoperirile și dezvoltarea IA este prezentat în revista Nature.

Pentru a testa cât de eficient ar putea fi, oamenii de știință au pus o IA să învețe cum să îndeplinească sarcina pe baza instrucțiunilor scrise. Apoi au permis IA să comunice cu o IA "soră", care a fost apoi capabilă să îndeplinească sarcinile care i se cereau fără a avea nevoie de nicio pregătire sau experiență prealabilă. Este un progres extraordinar pentru rețelele de inteligență artificială și arată cu adevărat potențialul utilizării procesării limbajului natural (NLP) în inteligența artificială.

Ideea din spatele NLP este de a recrea limbajul uman în cadrul computerelor, permițând mașinilor să înțeleagă mai ușor și să reproducă mai natural textul scris sau discursul. Este o idee bună, mai ales în contextul în care se înregistrează atât de multe progrese în materie de inteligență artificială, dar suntem încă departe de a fi un lucru cu adevărat viabil. De aceea, IA care pot vorbi între ele reprezintă un salt uriaș înainte.

Prin crearea de IA care pot comunica cu alte IA și pot transmite informații, oamenii de știință au eliminat o mare parte din munca inițială de creare a modelelor de IA. În mod obișnuit, trebuie să antrenați fiecare model în parte cu privire la sarcinile pe care doriți să le îndeplinească. Dar, cu un sistem precum această rețea de inteligență artificială care poate comunica cu alte inteligențe artificiale din cadrul rețelei, nu mai este nevoie să efectuați toată această pregătire în prealabil.

Datorită muncii depuse asupra modelului folosit pentru rețea, cercetătorii spun că au putut să îi transmită modelului propoziții întregi scrise, iar acesta a reușit să le înțeleagă și să răspundă mai natural. Este un salt uriaș înainte pentru modelele de inteligență artificială în ansamblu și va permite IA să lucreze mai direct cu oamenii.

Bineînțeles, faptul că IA poate vorbi între ele nu va duce neapărat la un agent de IA care poate raționa la fel de bine ca un om. Suntem încă foarte departe de asta. Dar, cu ajutorul unei dezvoltări adecvate, acest tip de rețea ar putea deschide o mulțime de noi uși pentru dezvoltarea IA. De asemenea, va alimenta, fără îndoială, și îngrijorările legate de posibilitatea ca IA să răstoarne omenirea.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu