Protocolul MS te omora: intri in spital fara COVID si pleci infectat fara să stii!

Postat la: 07.01.2021 - 11:57

Tot mai multe cazuri in care pacientii din spitalele romanesti, desi sunt internati in spital cu un test negativ de COVID-19, ajung sa se infecteze fie in timpul internarii, fie la cateva zile de la externare.

Specialistii atrag atentia ca astfel de situatii se intalnesc in special in spitalele cu monospecialitate, suport COVID, unde sunt internati atat pacienti care au COVID cat si pacienti care, teoretic, nu au virusul. Conform protocoalelor in vigoare, pacientii sunt testati doar la internare, dar nu si la externare. Aceleasi protocoale nu prevad, la nivel unitar, o testare permanenta a cadrelor medicale din unitatile medicale, ci fiecare spital functioneaza dupa propriile reguli, in functie de capacitatea de testare si de banii pe care ii are la dispozitie pentru efectuarea de teste PCR.

"Nu au capacitate de testare. La noi, unele protocoale sunt norme de compromis in perioada asta. In mod normal, ar trebui sa prevada si un test COVID la externare. Acum, aceasta testare nu se face, din mai multe motive", explica Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor. "Nu vor spitalele si sefii de sectie. Toti oamenii care s-au trezit infectati acasa, dupa ce s-au externat, pot ridica pretentii civile si pot sa ii acuze si sa le ceara despagubiri. Si in instanta se pot cere sume mari. Astfel de cazuri se intampla si in spitale mari, de urgenta, pentru ca e flux mare de pacienti, dar si in spitale monospecialitate, care nu dispun de laborator de biologie moleculara si carora le este foarte greu sa lucreze cu alt laborator", a completat reprezentantul pacientilor.

Barbu spune ca in atentia asociatiei au ajuns si cazuri in care pacientii, desi au avut test COVID in timpul internarii, au dezvoltat simptome o data ajunsi acasa, la cateva zile de la externare. Si, nu in putine situatii, cadrele medicale sunt cele de la care se pot infecta pacientii. "Noi propusesem ca toate cadrele medicale care intra intr-un salon, fie el rosu, fie el verde, sau incert, sa aiba aceleasi echipamente de protectie, pentru ca riscul de infectare exista, avand in vedere timpii medii de spitalizare - doua zile, trei zile, cinci zile. In plus, cadrele medicale care lucreaza pe zona non COVID nu se simt la fel de in siguranta ca cei care sunt pe zona COVID", a mai punctat Vasile Barbu.

Oficiali din cadrul Departamentului pentru Situatii de Urgenta au explicat, pentru Ziare.com, ca procedura de testare prevede, la ora actuala, efectuarea de test doar in momentul in care pacientul, internat cu test COVID negativ, sau medicul, dezvolta simptome ale bolii. "Aceasta este procedura. Exista simptome, se face test. Nu exista simptome, nu se face test. Daca se va schimba intre timp, vom mai vedea. Daca sunt sanse sa ia din spital atunci trebuie sa aiba simptomatologie. Inclusiv daca esti contact direct al unei persoane care a facut COVID daca nu ai simptomatologie, nu se testeaza", au precizat sursele citate.

La randul sau, Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, sustine ca definitia de caz a fost modificata, la recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP), astfel ca decizia a fost de a nu mai face teste la externare. "Dupa 14 zile oricum o persoana care a avut COVID nu mai este considerata ca fiind contagioasa. O alta reglementare este obligativitatea de a purta masca timp de 10 zile de la externare", a punctat oficialul MS.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu