Putin anunță că va dezvolta o nouă tehnologie AI pentru a contracara monopolul occidental
Postat la: 26.11.2023 - 16:25
La conferința Artificial Intelligence Journey de la Moscova, președintele rus Vladimir Putin a anunțat planuri pentru o nouă strategie națională de dezvoltare a inteligenței artificiale pentru a contracara influența occidentală asupra tehnologiei puternice.
„Modelele noastre interne de inteligență artificială trebuie să reflecte întreaga bogăție și diversitate a culturii mondiale, moștenirea, cunoștințele și înțelepciunea tuturor civilizațiilor", a spus Putin.
Putin, care a subliniat obiectivele noii strategii în termeni largi, a spus că Rusia își va intensifica cercetările în AI generativă și modele de limbaj mari.
Pentru a realiza acest lucru, țara își va crește puterea supercomputerelor și va îmbunătăți educația de nivel superior în domeniul inteligenței artificiale. Rusia va lucra, de asemenea, pentru a schimba legile și a stimula cooperarea internațională pentru a-și atinge obiectivele, a spus Putin.
Putin a deplâns că modelele AI generative existente funcționează în moduri „selective" sau „părtinitoare" - potențial ignorând cultura rusă - pentru că sunt adesea instruiți să rezolve sarcini folosind seturi de date doar în limba engleză sau seturi de date care sunt „conveniente" sau „favorabile" pentru dezvoltatorii acestor modele.
Drept urmare, un algoritm poate „să spună mașinii că Rusia, cultura noastră, știința, muzica, literatura pur și simplu nu există", a spus el, ceea ce duce la „un fel de abolire în spațiul digital".
Țările vorbitoare de engleză domină acum cercetarea AI. Statele Unite și Regatul Unit se află pe primele locuri într-un clasament al celui mai mare număr de sisteme de învățare automată semnificative, potrivit Institutului Stanford pentru Inteligența Artificială Centrată pe Om (HAI).
Statele Unite au 16 sisteme semnificative. Regatul Unit are opt. Rusia are doar unul, după contul HAI. În mod similar, aproape 300 de autori ai acestor sisteme provin din Statele Unite. Alte 140 sunt din Marea Britanie. Doar trei vin din Rusia.
Preocupările cu privire la potențialele pericole pe care le-ar putea prezenta AI pentru umanitate i-au divizat chiar și pe cei mai dedicați cercetători AI, iar unii au spus public că tehnologia aflată în mâini greșite ar fi problematică.
Geoffrey Hinton, cercetătorul britano-canadian numit „naș al AI", de exemplu, a spus că este îngrijorat de faptul că „actorii răi" precum Putin folosesc instrumentele AI pe care le creează.
Putin, însă, spune că monopolul occidental asupra inteligenței artificiale este „inacceptabil, periculos și inadmisibil".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu