Putin pune presiune pe mass-media independentă: Percheziții la jurnaliști care au scris o anchetă incomodă!

Postat la: 30.06.2021 - 16:05

Autoritățile ruse au percheziționat casele mai multor jurnaliști de investigație, o nouă mișcare menită să pună și mai multă presiune asupra mass-media independente din țara condusă de Vladimir Putin.

Polițiștii au percheziționat domiciliile lui Roman Badanin, redactorul-șef al publicației online de anchete Proekt, și cel al Mariei Zholobova, una dintre jurnalistele care semnează investigații pe acest site. În plus, a fost luat în vizor și unul dintre adjuncții lui Badanin, Mikhail Rubin. Autoritățile au făcut percheziții în casa părinților săi. Ulterior, Mikhail Rubin a fost reținut și dus la apartamentul acestora. Perchezițiile au avut loc la puțin timp după ce Proekt a promis că va publica o investigație asupra ministrul rus de Interne Vladimir Kolokoltsev și asupra averii sale.

Cât timp polițiștii cotrobăiau în casele jurnaliștilor, investigația a și fost publicată, scrie Euronews. Proekt a precizat ulterior că perchezițiile nu aveau legătură cu această nouă anchetă a jurnaliștilor, ci cu un caz de defăimare dintr-un documentar din 2017. La acea vreme, Badanin și Zholobova lucrau pentru postul de televiziune independent Dozhd. Documentarul era despre un om de afaceri din Sankt Petersburg, cu presupuse legături cu crima organizată. Toți cei trei jurnaliști au fost luați și interogați de poliție după percheziții. Ulterior, ei au fost lăsați să plece.

Autoritățile ruse au intensificat presiunea asupra mass-media independente în ultimele luni. Două publicații independente populare, Meduza și VTimes, au fost desemnate "agenți străini". Așa sunt catalogate toate grupurile de presă sau persoanele care primesc finanțare străină. Această desemnare implică un control guvernamental suplimentar și are o puternică conotație peiorativă care ar putea discredita pe cei care primesc astfel de finanțări. De altfel, VTimes a fost închisă în această lună, iar Meduza se îndreaptă către aceeași decizie, dar între timp a lansat o campanie de strângere de fonduri într-un efort de a evita închiderea publicației.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu