Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
Postat la: 07.12.2024 - 11:20
Decizia CCR de a anula alegerile a stârnit reacții în presa internațională. Una dintre cele mai vehemente s-a consemnat pe Spiked.com, cunoscută publicație din Marea Britanie.
Tim Black scrie că decizia CCR este „periculoasă și rușinoasă", dar că nu este surprinzătoare, pentru că elitele au încercat să răstoarne votul încă de la anunțarea rezultatelor turului 1.
„Aceasta este o mișcare periculoasă și rușinoasă, dar nu a venit din senin. Din momentul în care Georgescu, un ultranaționalist care neagă Covid, simpatizează cu rușii, s-a clasat pe primul loc la votul de luna trecută, chiar în fața lui Lasconi, clasa politică din România a încercat să îl răstoarne.
Cele două partide de centru învinse, Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) de centru-dreapta, au ajuns să domine politica românească de la căderea regimului detestat al lui Nicolae Ceaușescu, susținut de sovietici, în 1989. Rezultatul alegerilor de luna trecută a fost profund umilitor pentru ei. De îndată ce a fost clar că Georgescu urma să îi învingă pe candidații „centriști" - inclusiv pe actualul prim-ministru Marcel Ciolacu - establishmentul a început să dea vina pe interferențe externe, probabil rusești, în alegeri. A fost o încercare obraznică de a delegitima rezultatul.
Această mișcare a elitei a culminat cu decizia de astăzi a Curții Supreme de a anula alegerile.", a scris Black.
Jurnalistul notează că, simplele acuzații aduse lui Georgescu nu sunt o dovadă în sine, și că „interferența", de oricare ar fi, servește ca o scuză perfectă pentru eliminarea acestui candidat.
„Poate că forțe răuvoitoare, presupuse rusești, au încercat să influențeze alegerile. Dar există o mare diferență între intenția de a influența alegerile și reușita efectivă de a falsifica un vot. La urma urmei, ideea că sute de mii de români l-au votat pe Georgescu doar pe baza unor postări străine pe rețelele de socializare este absurdă chiar de la prima vedere. De asemenea, se ignoră faptul că potențialul său rival în turul al doilea, acum anulat, era aproape la fel de străin ca și el. Și totuși, Lasconi a reușit, de asemenea, să își învingă rivalii din establishment fără niciun indiciu de sprijin din partea unei presupuse ferme de roboți a Kremlinului", a notat el.
Britanicul scrie, că de fapt, românii s-au săturat de elitele propuse de PSD și PNL, de politicile absurde ale UE și de UE însăși.
„În realitate, povestea alegerilor de luna trecută este mult mai prozaică decât ar vrea dușmanii lui Georgescu să facă oamenii să creadă. Românii sunt pur și simplu la fel de sătui de consensul eșuat al elitelor - cu privire la orice, de la Net Zero la UE însăși - precum pare să fie și restul Europei. Alegătorii s-au îndepărtat de PSL și PSD din cauza propriilor eșecuri ale acestor partide, mai degrabă decât din cauza unor manevre răuvoitoare din social-media.
În plus, faptul că Georgescu a primit sprijinul categoric al românilor din comunitățile rurale - dintre care mulți au fost implicați în proteste antiguvernamentale pe scară largă în acest an - este mult mai probabil să se datoreze faptului că el a făcut din afacerile rurale o problemă cheie de campanie, mai degrabă decât pentru că fermierii petrec prea mult timp pe TikTok.
De asemenea, discuțiile lui Georgescu privind retragerea sprijinului din Ucraina pot părea insensibile pentru europenii occidentali. Dar este de înțeles că a atins un punct sensibil în rândul românilor. Trăind într-o națiune care se învecinează cu Ucraina, mulți se tem de extinderea războiului și doresc să pună capăt conflictului.
După cum a subliniat Jacob Reynolds pe spiked la începutul acestei săptămâni, Georgescu are în mod clar unele opinii îngrijorătoare, de la sprijinul său deschis pentru Putin la scepticismul său privind vaccinurile. Cu toate acestea, alegătorii au fost în mod clar pregătiți să treacă cu vederea aceste aspecte, deoarece componentele cheie ale platformei sale au rezonat cu ei. În loc să țină cont de argumentele politice ale adversarilor lor sau de eșecul propriilor politici și viziuni asupra lumii, clasa politică din România a încercat, în schimb, să anuleze alegerile.
Acest lucru face parte dintr-o tendință mult prea familiară care afectează acum societățile occidentale. Elitele noastre politice și culturale sprijină și sărbătoresc cu bucurie „democrația", dar numai în măsura în care aceasta oferă rezultatul „corect". Ele văd urna de vot ca pe un mijloc de a le ștampila guvernarea. În momentul în care alegătorii nu reușesc să dea un vot favorabil clasei conducătoare, clasa politică și majoretele sale din mass-media își dezvăluie adevăratele culori antidemocratice.
Am văzut cum s-a întâmplat acest lucru în SUA și în Regatul Unit după 2016, când elitele politice și culturale au susținut neobosit și plictisitor că atât victoria lui Trump, cât și Brexitul au fost produse ale interferenței rusești. Iar acum o vedem din nou în România. Dar de data aceasta, establishmentul a reușit să răstoarne un rezultat democratic care nu i-a plăcut. Lasconi, rivalul lui Georgescu în turul doi al alegerilor prezidențiale, acum anulat, a declarat despre anulare: „Astăzi este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația".
Aceasta este o zi neagră - nu doar pentru România, ci și pentru Occident, unde elitele se luptă să pretindă că le pasă de democrație", a concluzionat editorialistul Spiked.
Un alt jurnalist britanic, Thomas Fazi de la UnHerd, a comentat în termeni duri decizia CCR. „Se pare că stabilimentul UE-NATO este organizează puciuri în serie", a scris el pe Twitter.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu