Rolul medicinii materno-fetale: Prevenția complicațiilor în sarcină

Postat la: 19.02.2024 - 00:08

Orice viitoare mămică își dorește să aducă pe lume un copil sănătos și visează la o viață lipsită de griji, o viață liniștită pentru puiul ei.

Din păcate, există și cazul în care starea de sănătate a mamei, alte anomalii sau probleme conduc către o sarcină cu risc crescut, dar și către nașterea unui bebeluș cu diferite afecțiuni. E important ca astfel de sarcini să fie urmărite corespunzător. Așa se pot preveni complicațiile, iar viitorii părinți pot învăța cum să gestioneze întreaga situație.

Poți afla mai multe despre medicina materno fetală, consultând un specialist. E important de știut că orice viitoare mămică trebuie să apeleze la această ramură a obstetricii. Astfel se pot preveni complicațiile de orice fel. Descoperă, în acest articol, care este rolul medicinei materno-fetale.

Cu ce se ocupă medicina materno-fetală?

Vei înțelege cu exactitate cu ce se ocupă această ramură a obstetricii, încă din primele săptămâni de sarcină, atunci când medicul îți va povesti despre cele 3 morfologii obligatorii. Concret, atunci când se face morfologia de trimestrul 1, se pot depista timpuriu anumite anomalii și afecțiuni, printre care și Sindromul Down, Anencefalia sau lipsa anumitor membre. Mult mai concret, medicina materno-fetală se ocupă cu îngrijirea stării de sănătate a mamei și a fătului, cu depistarea factorilor de risc, stabilirea planurilor de tratament (atunci când este cazul) și consilierea viitorilor părinți spre a lua cele mai bune decizii.

Rolul specialistului în medicină materno-fetală

Așa cum spuneam, medicina materno-fetală se adresează tuturor gravidelor, rolul acestei ramuri fiind de a depista problemele și de a găsi cele mai bune soluții pentru mama și făt. Iată câteva dintre principalele aspecte urmărite în medicina materno-fetală:

Monitorizarea și evaluarea sarcinii

Prin monitorizarea regulată, în toate cele 3 trimestre, viitoarele mămici au posibilitatea de a ști cu exactitate cum evoluează sarcina, fiind mult mai liniștite. Stresul poate impacta negativ starea de sănătate a fătului. Prin monitorizare ne referim la ecografii, analize de sânge și alte teste specifice fiecărui trimestru.

Diagnosticul și tratamentul afecțiunilor preexistente

Mămicile care suferă de anumite afecțiuni, precum: diabetul zaharat, boli autoimune sau hipertensiune, sunt mult mai predispuse la complicații. În acest caz, medicina materno-fetală are rolul de a gestiona aceste condiții, minimizând riscurile asociate unei sarcini.

Consiliere genetică și testare prenatală

Unii părinții sunt expuși riscului de a transmite anumite afecțiuni genetice către copil. Aici, rolul specialiștilor specializați în medicina materno-fetală este de a oferi consilierea necesară, de a efectua teste și de a indica opțiunile potrivite pentru o sarcină sănătoasă.

Monitorizarea sarcinilor cu risc

Unele femei, cele care au o vârstă înaintată, cele care au un anumit istoric medical, dar și cele care duc o sarcină multiplă sunt mult mai predispuse la complicații. Astfel de sarcini cu risc crescut au nevoie de o monitorizare permanentă.

Sfaturi pentru viitorii părinți

Cele 9 luni de sarcină aduc multă fericire în sânul familiei, speranță și nenumărate momente în care părinții aproape că visează cu ochii deschiși. Totuși, e important ca această perioadă să fie tratată cu responsabilitate. Mergi la ecografii și la analize exact așa cum ți-a propus specialistul! Starea de sănătate trebuie să aibă prioritate. Iată câteva sfaturi:

  • Ia vitaminele și suplimentele, exact așa cum scrie în prescripția medicală;
  • Nu rata morfologiile fetale și cere ajutor atunci când simți că există semne de îngrijorare;
  • Caută modalități prin care să gestionezi stresul și anxietatea;
  • Odihnește-te și hidratează-te corespunzător.

Așadar, rolul medicinei materno-fetale este de a oferi îngrijire pe toată perioada sarcinii. Medicii care au obținut această specializare sunt gata să urmărească, să prevină și să ofere cele mai bune planuri de tratament pentru viitorii părinți.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu