Romii din Paris, evacuați din suburbii într-o largă operațiune a poliției în mahalalele migranților

Postat la: 24.12.2023 - 10:43

Parisul a început „curăţenia" înainte de Jocurile Olimpice 2024. Migranţii şi romii, inclusiv din România, sunt mutaţi din locuinţe ocupate ilegal.

Camelia Toldea, născută în România, şi-a făcut valizele şi este pregătită pentru o evacuare rapidă dintr-o clădire abandonată în care locuieşte împreună cu alte zeci de romi.

Se teme că locuinţa, ocupată ilegal, va fi următoarea dintr-o serie de evacuări la care autorităţile procedează în apropierea facilităţilor ce vor găzdui Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, relatează Reuters.

Camelia Toldea, soţul ei şi cei trei copii se numără printre miile de imigranţi, solicitanţi de azil şi romi prinşi în evacuările din suburbia Seine-Saint-Denis, situată în nordul Parisului. Mai mult de jumătate din structurile construite sau renovate pentru Jocurile de vară care vor începe în iulie se află aici, inclusiv Satul Olimpic aflat în construcţie.

Întinzându-se la est de râul Sena şi având o populaţie de peste 1,6 milioane de persoane, Seine-Saint-Denis este cel mai sărac departament din Franţa. Cu solicitanţi de azil şi romi care se adăpostesc acolo, Seine-Saint-Denis are cel mai mare număr de locuinţe ocupate ilegal şi de mahalale cu locuinţe improvizate dintre toate departamentele din ţară, potrivit unui raport din 2021 al autorităţii pentru locuinţe.

O veche fabrică de ciment aflată la o aruncătură de băţ de viitorul sat al sportivilor şi care adăposteşte aproximativ 400 de migranţi, majoritatea din Sudan şi Ciad, a fost închisă de poliţie în aprilie, a observat Reuters.

O tabără de romi de 700 de persoane din spatele North Paris Arena din Villepinte a fost de asemenea închisă, au declarat doi martori.

Evacuările au exacerbat situaţia persoanelor fără adăpost, deoarece rezidenţii daţi afară se adaugă cererilor deja supradimensionate de locuinţe sociale şi de locuinţe furnizate de stat, a declarat Puvilland.

Viceprimarul Filoche spune că nu a mai văzut niciodată atât de mulţi oameni pe străzile din Paris, în special copii. "Dacă scopul lor este de a avea nişte Jocuri în care să nu mai vedem sărăcie, atunci planul de evacuare a squat-urilor (locuinţe precare ocupate abuziv - n.r.) nu este un plan bun - este o prostie, ei evacuează oameni din squat-uri şi îi pun în spaţiul public", a spus Filoche, care a cerut guvernului să rechiziţioneze clădiri goale, inclusiv foste spitale şi birouri, pentru a-i găzdui pe cei fără adăpost.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a avertizat în noiembrie că oraşul nu va fi "pregătit" să ofere adăpost la timp pentru persoanele fără locuinţe, pentru Jocurile Olimpice.

Depozitul gol care conţine adăposturi improvizate din scânduri şi care găzduieşte familia lui Toldea, împreună cu alţi aproximativ 70 de romi, se află în Ile Saint Denis, la aproximativ 2 km de viitorul Sat al sportivilor. Familia a fost evacuată dintr-un loc ocupat anterior în zonă în luna mai, iar la începutul anului poliţia i-a alungat dintr-un hotel dezafectat pe care ocupaseră cu doar câteva zile înainte. Acum, Toldea se teme că nu va mai găsi un alt loc unde să locuiască în Seine-Saint-Denis, după decizia primăriei din noiembrie de a închide locul ocupat ilegal. Timpul mediu de aşteptare pentru o locuință socială este de opt ani.

"Nu putem merge în altă parte. Copiii merg la şcoală aici, cunoaştem zona", a declarat Toldea, în vârstă de 31 de ani, care vinde cărămizi la piaţa de vechituri Clignancourt din apropiere.

Un alt plan al guvernului naţional, pentru "Zero Delincvenţă" în timpul Jocurilor Olimpice, includea măsuri de desfiinţare a squat-urilor, potrivit a trei oficiali locali consultaţi de Reuters şi unui raport parlamentar.

"Oamenii nu pot să vadă mahalale şi barăci. Cu Jocurile Olimpice, vindem imaginea Franţei în străinătate", a declarat Sebastien Piffeteau, un procuror informat cu privire la acest plan, care coordonează afacerile legate de Jocurile Olimpice în cadrul diviziei de drept comun a Tribunalului din Bobigny, sub incidenţa căruia intră Seine-Saint-Denis.

Ocuparea abuzivă a locuinţelor în oraş poate fi urmărită până în secolul al XIX-lea, când a avut loc radicalismul clasei muncitoare din Comuna din Paris. În ultimii ani, migranţii au apelat, de asemenea, la clădiri dezafectate pentru a se adăposti.

Susţinătorii spun că locuinţele ilegale sunt adesea singura opţiune de adăpost, în timp ce criticii spun că acestea reprezintă o pacoste periculoasă.

Evacuările din acest an au fost alimentate de legea adoptată în iulie, care incriminează ocuparea proprietăţilor industriale şi comerciale, precum şi a celor rezidenţiale, a declarat pentru Reuters Eric Mathais, procurorul şef al tribunalului din Bobigny.

Pe lângă evacuările din squat-uri, datele autorităţilor pariziene arată că acestea au evacuat cu o frecvenţă mai mare taberele instalate de persoanele fără adăpost din oraş. Prefectura din Paris a declarat că 35 de tabere au fost demolate în acest an, faţă de 19 în 2022.

Deşi în unele cazuri au fost oferite locuinţe, autorităţile pariziene au observat o creştere "uluitoare" a numărului de persoane fără adăpost care dorm în apropierea Primăriei, a declarat pentru Reuters edilul-adjunct Filoche. Serviciile pentru persoanele fără adăpost - inclusiv băncile alimentare, duşurile, serviciile de domiciliere, depozitarea bagajelor - erau "pline şi pe roşu", a spus ea.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu