S-a schimbat Protocolul anti Covid: Medicamentul minune care devine obligatoriu!

Postat la: 03.02.2024 - 11:48

Ministerul Sănătății a schimbat, din nou, protocolul pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Pentru a se alinia recomandărilor de la nivelul Uniunii Europene, România renunță la medicamentul molnupiravir.

Molnupiravir a fost primul medicament administrat pe cale orală recomandat în tratarea COVID-19. Din anul 2022 și până în prezent, acest medicament a fost de bază în tratarea pacienților cu COVID-19 din țara noastră. În ciuda faptului că are o eficienţă de doar aproximativ 50% în prevenirea formelor grave, dacă era luat în primele faze ale bolii, molnupiravirul era alternativa Remdesivir-ului din pandemie. Într-o schemă mai veche de tratament, acest medicament se oferea bolnavilor de la Terapie Intensivă. Ca și molnupiravirul, avea eficiență maximă dacă era luat în fazele incipiente, înaintea apariţiei simptomelor severe.

Din ianuarie 2024, Ministerul Sănătății a exclus molnupiravirul din schema de tratament pentru bolnavii de COVID-19. În prezent, se recomandă un alt tratament, compus din două medicamente antivirale, Nirmatrelvir/Ritonavir, comercializat sub denumirea de Paxlovid. Acest medicament este produs de compania Pfizer. Administrat din timp, el duce la reducerea cu până la 90% a șanselor de a dezvolta forme grave de COVID-19. Inițial, la apariția sa pe piață el nu a fost disponibil în țara noastră. El este însă disponibil de aproximativ un an în România, dar acum devine și în țara noastră stâlpul principal al tratamentului anti-COVID-19.

„Remdesivir se recomandă la pacienţii spitalizaţi, în formele uşoare şi medii de boală la pacienţi cu factori de risc pentru evoluţie severă şi în formele severe. Tratamentul antiviral cu administrare orală (nirmatrelvir/ritonavir) poate fi folosit în formele uşoare şi medii de boală, la pacienţii evaluaţi clinic, imagistic şi biologic, atât la pacienţii spitalizaţi cât şi la cei trataţi în ambulator", se precizează în ordinul de ministru.

Mai exact, Remdesivir se va da doar pacienților care necesită spitalizare, înainte să intre în stare gravă. Cu Paxlovid, pacienții pot pleca acasă de la spital, după ce au fost evaluați și s-a determinat că starea lor nu necesită internare. Pacienţilor internaţi în stare gravă, care nu au fost diagnosticați la timp, li se va da tot Remdesivir. Paxlovidul nu este recomandat deloc pentru formele severe.

Pacienții cu inflamație sistemică, care necesită administrare de oxigen, pot primi dexametazonă. Se pot administra medicamente de tip anticoagulant, dacă situaţie o impune, imunomodulatoare doar în cazuri rare şi bine analizate din punct de vedere medical şi aproape niciodată antibiotice de la începutul tratamentului. Acestea se vor utiliza doar în caz de suprainfectare bacteriană. Totuși, potrivit experților, „coinfecţiile bacteriene simultane infecţiei cu COVID-19 sunt foarte rare".

„Utilizarea de antibiotice şi corticoizi la pacienţii cu forme uşoare de boală, monitorizaţi la domiciliu, este contraindicată şi ineficentă; aceasta poate avea consecinţe nedorite asupra evoluţiei pacientului, care poate dezvolta efecte colaterale ale administrării de antibiotice şi poate avea o evoluţie prelungită a bolii", se mai menţionează în protocol.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu