S-a stins din viață criticul Alex Ștefănescu la vârsta de 76 ani

Postat la: 25.02.2024 - 15:59

"O veste care îndoliază cultura română: a murit marele critic și istoric literar Alex Ștefănescu. Dumnezeu să-l odihnească," a scris Daniel Cristea-Enache pe pagina de Facebook a criticului literar.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977, Alex Ștefanescu (născut la 6 noiembrie 1947, în Lugoj) este autorul lucrării „Istoria literaturii române contemporane (1941-2000)", pentru care a primit premiul Uniunii Scriitorilor, în 2005, și în care răspunde întrebării „Ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul regimului comunist?"

Cuprinzătoarea analiză, incluzând toți scriitorii importanți din această epocă, împreună cu multe alte volume și articole de critică și istorie a literară, îl plasează pe Alex Ștefănescu printre cei mai importanți critici și istorici ai literaturii române, alături de George Călinescu, Eugen Lovinescu și Eugen Simion ori Nicolae Manolescu.

Născut la Lugoj, în Banat, el a făcut liceul la Suceava. Apoi a urmat cursurile Facultății din cadrul Universității București. După absolvire, o perioadă a activat ca profesor, iar ulterior s-a îndreptat spre jurnalism, fiind redactor al unor publicații precum Tomis sau Scânteia Tineretului.

„Istoria lui Alex. Ștefănescu este și o minunată carte-spectacol, un album cu scriitori, la a cărui realizare, desigur, contribuția esențială este a textului critic, foarte inspirat, dovedind înzestrare de prozator, capabil să-și inventeze și să-și susțină personajele, să le înțeleagă individualitatea și să le releve particularitățile", scria, despre Alex Ștefănescu, Ion Simuț.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu