Se complică lucrurile în cazul liniilor Nazca: inteligența artificială a reușit să afle ceva interesant despre aceste desene misterioase

Postat la: 25.09.2024 - 06:38

Cu ajutorul inteligenței artificiale, cercetătorii au descoperit sute de desene antice în deșertul peruvian, înfățișând capete umane decapitate și lame domestice. Aceste desene misterioase, atribuite culturii Nazca, care le-a creat în urmă cu circa 2000 de ani, oferă noi indicii despre ritualurile și viața cotidiană a acestei civilizații fascinante.

Noile geoglife descoperite sunt mai mici și mai vechi decât liniile Nazca și alte figuri descoperite până în prezent, care înfățișează forme geometrice uriașe care se întind pe mai mulți kilometri sau animale sălbatice lungi în medie de aproximativ 90 de metri. Imaginile nou descoperite înfățișează de obicei figuri umanoide și animale domestice lungi de aproximativ 9 metri. Unele chiar fac aluzie la sacrificiul uman, înfățișând capete decapitate.

„Pe unele elemente de ceramică din perioada Nazca, există scene care înfățișează orci cu cuțite tăind capete umane", spune Masato Sakai de la Universitatea Yamagata din Japonia. „Deci, putem poziționa orcile ca ființe care efectuează sacrificii umane". Sakai și colegii săi au găsit geoglifele mai mici antrenând un model AI să le caute în fotografiile aeriene.

Fotografiile de înaltă rezoluție acopereau o zonă de aproximativ 10 ori mai mare decât Manhattan-ul, care cuprindea platoul deșertic numit Nazca Pampa și împrejurimile sale, situat pe situl Patrimoniului Mondial UNESCO pentru liniile Nazca. Inteligența artificială a produs apoi o hartă grilă care a clasificat probabilitatea ca fiecare pătrat al grilei să conțină geoglife.

Cercetătorii au petrecut totuși mai mult de 2 600 de ore inspectând manual fotografiile cu probabilitatea cea mai ridicată și efectuând inspecții pe teren la situri. Ei estimează însă că inteligența artificială a contribuit la accelerarea procesului de selecție de 50 de ori „prin eliminarea a 98% din imaginile aeriene cu probabilitate scăzută și furnizarea de probabilități pentru restul de 2%", spune coautorul Marcus Freitag de la IBM Research din New York.

Cercetătorii au urmărit sugestiile AI și au descoperit un total de 303 geoglife figurative în timpul cercetărilor pe teren din 2022 și 2023. Dintre aceste cifre, 178 de geoglife au fost identificate individual de către AI. Alte 66 nu au fost identificate în mod direct, dar cercetătorii le-au găsit în cadrul unui grup de geoglife evidențiate de AI.

„Analiza pe bază de inteligență artificială a datelor de teledetecție reprezintă un mare pas înainte, deoarece o hartă completă a geoglifelor din regiunea Nazca nu este încă disponibilă", spune Karsten Lambers de la Universitatea Leiden din Olanda.

Potrivit lui Sakai, aproape 1 000 de semne identificate de inteligența artificială așteaptă încă să fie inspectate în timpul viitoarelor cercetări pe teren.

Aceste geoglife mai mici apar, în general, pe dealuri, în apropierea unor trasee sinuoase și, probabil, au apărut în „activitățile rituale ale unor indivizi sau grupuri mici". În schimb, geoglifele cu linii uriașe erau mai degrabă în centrul unor ritualuri la nivelul întregii comunități, spune el, potrivit gadgetreport.ro.

Procesul de selectare a inteligenței artificiale oferă, de asemenea, speranțe pentru descoperirea geoglifelor din regiunea mai largă de dincolo de situl de patrimoniu mondial al liniilor Nazca, spune David Beresford-Jones de la Universitatea din Cambridge. Viteza este esențială, deoarece multe geoglife „se află pe punctul de a fi șterse prin expansiune agricolă, dezvoltare urbană și generare de energie eoliană", spune el.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu