Se întâmplă ceva foarte straniu în Rusia: explozii verde-acid declanșate fără nicio explicație fac ravagii pe tărâmul lui Putin

Postat la: 31.01.2024 - 08:42

Imaginile care circulă pe internet și care arată misterioase flash-uri verzi și explozii misterioase în jurul Moscovei și în alte regiuni au alimentat speculațiile, în contextul în care țara suferă de o creștere a numărului de incendii industriale.

În ultimele zile, canalele de socializare rusești au publicat imagini care par să arate sclipiri luminoase, adesea atribuite zonelor din jurul substațiilor electrice din diferite regiuni ale Rusiei și din teritoriul anexat Moscovei.

Marți, locuitorii din orașul industrial Podolsk, la sud de Moscova, au raportat o "străfulgerare verde acidă" la primele ore ale dimineții, potrivit canalului rusesc Telegram, Shot, cunoscut pentru publicarea de imagini de ultimă oră sau exclusive. Martorii au observat un "fenomen neobișnuit pe cer", a relatat canalul, adăugând că cauza este un "mister".

Tot marți, postul rusesc independent Astra a raportat o explozie la o substație electrică din districtul Shcherbinka din Moscova, la nord de Podolsk. Cauza este necunoscută, a relatat canalul, postând un scurt videoclip care arată două flash-uri luminoase de la o instalație din centrul unei zone construite.

Un raport al 74.RU, un post de știri local, a declarat că seria de flash-uri a dus la o pană de curent în comunitățile din Chelyabinsk și din jurul acesteia, deși problema ar fi fost rezolvată în câteva ore.

Pe 23 ianuarie, agenția de știri Astra și publicații ucrainene au raportat "explozii și incendii simultane la două substații electrice" în orașul portuar Vladivostok din Pacific. Cauza incendiilor era necunoscută, a adăugat postul, publicând imagini cu mai multe rachete luminoase din două locații.

La începutul acestei luni, publicația rusă independentă Meduza a raportat un "al doilea accident major în rețelele de încălzire într-o săptămână" în orașul siberian Novosibirsk, cu peste 161 de clădiri de apartamente afectate.

Rapoartele de săptămâna trecută au sugerat, de asemenea, că unele părți ale orașului Donetsk, controlat de Rusia, în estul Ucrainei, au rămas fără energie electrică după ce dronele Kievului au lovit substații electrice.

Valul de explozii și incendii raportate în jurul instalațiilor electrice vine în mijlocul unui număr record de incendii la situri industriale și centrale electrice din întreaga Rusie. În 2023, în Rusia au avut loc 939 de astfel de incendii în 2023, inclusiv cinci la Moscova, comparativ cu 416 în 2022 - o creștere de peste 125%, potrivit agenției de informații cu sursă deschisă, Molfar.

Nu este clar ce se află în spatele acestor explozii și nici dacă vreunul dintre incidente are legătură între ele. Speculațiile online au sugerat că grupurile de partizani care iau partea Ucrainei împotriva Rusiei ar putea fi parțial responsabile. Un canal Telegram legat de un grup de partizani ruși a sugerat marți un sabotaj în districtul Shcherbinka din Moscova.

Rusia a încercat să vizeze infrastructura energetică a Ucrainei, inclusiv rețelele de energie electrică și de încălzire, pe parcursul celor două sezoane de iarnă istovitoare ale războiului total. Marți, operatorul rețelei naționale de energie electrică a Ucrainei, Ukrenergo, a declarat că un val de lovituri de drone Shahed, care a avut loc peste noapte, a deteriorat echipamentele la una dintre substațiile electrice ale companiei din centrul Ucrainei.

Ucraina a ripostat la astfel de atacuri, vizând inclusiv centrele petroliere și infrastructura de transport a Rusiei. Deși Kievul recunoaște rareori responsabilitatea pentru atacuri pe teritoriul rusesc recunoscut internațional, o sursă anonimă din cadrul serviciului de securitate ucrainean a declarat pentru The Washington Post la sfârșitul lunii septembrie că Kievul a efectuat un "atac de succes" asupra unei substații electrice rusești din apropierea graniței ucrainene folosind o dronă.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu