Se pare că în sfârșit am aflat ce anume a ucis dinozauri: noile dovezi sunt cât se poate de evidente

Postat la: 17.08.2024 - 11:06

Un nou studiu publicat în revista Science este posibil să fi stabilit în sfârșit originea asteroidului care a ucis dinozauri. Pe baza dovezilor, se pare că asteroidul ar putea proveni de undeva din afara orbitei lui Jupiter.

Aceste noi informații ne-ar putea ajuta să ne îmbunătățim înțelegerea modului în care obiectele cerești precum asteroizii și cometele ar putea avea un impact asupra planetei noastre dacă ar lovi-o. În cazul acestui asteroid, oamenii de știință cred că acesta a lovit Chicxulub, care este Peninsula Yucatan de astăzi.

Cercetătorii spun că concluziile cu privire la originea asteroidului ucigaș de dinozauri sunt foarte notabile, mai ales că asteroizii se ciocnesc rar de planeta noastră - în ciuda faptului că unii se apropie foarte mult uneori. Oamenii de știință cred că acest lucru ne va ajuta, de asemenea, să determinăm modul în care apa a ajuns pe Pământ, ceea ce ne-ar putea ajuta, de asemenea, să explicăm originea vieții pe Pământ.

Descoperirile se bazează pe eșantioane de sedimente prelevate într-o perioadă cuprinsă între ere Cretacic și Paleogen
content-image În plus, ne-ar putea ajuta să evaluăm amenințarea reprezentată de viitoarele obiecte cerești care se vor apropia de planetă. Toate aceste descoperiri se bazează pe eșantioane de sedimente prelevate într-o perioadă cuprinsă între ere Cretacic și Paleogen, adică exact în perioada impactului catastrofal al asteroidului.

Noul studiu subliniază, de asemenea, un lucru important pe care mulți îl dezbat de zeci de ani în acest moment - dacă asteroidul care a ucis dinozaurii a fost, de fapt, o cometă. În timp ce unii ar putea crede acest lucru, cercetătorii au respins această idee folosind simulări statistice din 2021.

În plus, analiza eșantioanelor arată că obiectul avea o compoziție mult diferită de cea a oricăror comete sau meteoriți pe care i-am văzut în trecut. Prin urmare, cercetătorii spun că este foarte puțin probabil ca impactorul să fi fost o cometă. Totuși, speranța generală este că studiul asteroizilor din trecut ca acesta ne va pregăti pentru viitor.

Fie că este vorba de modul în care abordăm descurajarea oricăror impacturi - ca în cazul testului D.A.R.T. al NASA - sauprin alte mijloace, orice informație nouă pe care o putem obține se va dovedi probabil utilă pe termen lung.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu