Secretele mai puțin cunoscute ale diversificării la bebeluși

Postat la: 29.05.2022 - 06:20

Pentru a face o diversificare reușită a alimentației bebelușului tău, trebuie să ții cont de o mulțime de strategii, care te ajută să îl faci să adopte mai ușor noul plan alimentar.

Diversificarea alimentației reprezintă o provocare majoră, de aceea este foarte important să o tratezi cu multă răbdare și perseverență. Află mai multe despre diversificarea la bebelusi, pe Riviere.ro de la doctor Cristina Căliman

Bebelușul trebuie să facă față unei palete largi de gusturi, pe măsură ce i se introduc diferite feluri de mâncare, de aceea el trebuie să se adapteze încetul cu încetul. 

Cel mai important atuu în derularea acestui proces este să nu renunți la un anumit aliment, ci mai degrabă să îl reintroduci după ceva vreme, pentru a-i oferi celui mic toate vitaminele necesare.

Iată câteva secrete care facilitează procesul diversificării alimentației la bebeluși :

Diversificarea trebuie făcută doar la un anumit interval de timp

Bebelușul trebuie hrănit exclusiv cu lapte de la sân până la cel puțin 4 luni. Prin urmare, diversificarea poate începe în intervalul 4-6 luni și se încheie undeva în jurul vârstei de 2 ani. 

Pe măsură ce bebelușul crește, se pot introduce treptat și alte alimente, dar cu mare atenție pentru că s-ar putea că unele să nu fie acceptate nici după 12 luni.

Studiile arată că bebelușii care au între 5 și 7 luni acceptă mult ușor alimentele noi, decât cei la 18 și 24 luni, dar cu timpul aprobarea sau dezaprobarea acestora se poate schimba radical.

Diversificarea se face cu o gamă variată de alimente

Pentru început specialiștii recomandă să se introducă ușor, câte un aliment nou la câteva zile. După aceea se poate recurge la combinarea alimentelor, în așa fel încât gustul mai proeminent să fie cel acceptat pe deplin de cel mic.

Pe măsură ce introduci un nou aliment poți observa dacă sugarul prezintă ceva alergie la vreun aliment. Va dura puțin până când bebelușul se va învăța cu o largă varietate de gusturi și organismul se va obișnui să proceseze noile alimente. 

Rolul diversificării este de a pune la dispoziția micuților substanțele nutritive de care au nevoie să crească mari și sănătoși.

Răbdarea este cheia reușitei în acest proces

Pentru ca procesul diversificării alimentației să fie dus la bun sfârșit, este indicat să te înarmezi cu multă răbdare și să nu cedezi în fața mofturilor micuților. Răbdarea este ingredientul principal care deseori lipsește părinților, de aceea uneori procesul de diversificare eșuează. 

Dacă observi că bebelușul nu acceptă un anumit aliment, nu trebuie să te enervezi, ci să accepți refuzul lui cu încrederea că îl va accepta până la urmă, însă altă dată sau poate în altă combinație.

Diversificarea se face cu alimente sănătoase și gustoase

Introdu în alimentația sugarului doar alimente sănătoase, care conțin un aport important de vitamine și minerale, ce favorizează procesul de dezvoltare. 

Este important ca planul alimentar al bebelușului să cuprindă cât mai multe fructe și legume proaspete, pentru că sunt foarte sățioase și oferă organismului toți nutrienții necesari pentru o creștere armonioasă.

Ține cont de aceste reguli de bază dacă ești mămică de bebeluș și vrei să realizezi procesul de diversificare într-un mod cât mai util.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu