Sexy-polițistele locale care "mulgeau" zeci de mii de euro mită în arest la domiciliu - Șeful lor rămâne după gratii!

Postat la: 18.06.2024 - 15:00

Curtea de Apel București a definitivat contestațiile celor trei polițiști locali, două femei și un bărbat, subalterne și șef, arestați preventiv la cererea DNA după ce creaseră o schemă de constrângere a unor patroni de localuri de a le oferi mită sume de zeci de mii de euro.

În ciuda măsurii arestării preventive dispuse de către magistratul Tribunalului București față de cele trei persoane, Curtea de Apel București a decis ca cele două polițiste, artizanele directe ale pretinderii mitelor în cauză, să fie cercetate în continuare în stare de arest la domiciliu.

Mai precis, CAB a respins a admis contestația celor două împotriva deciziei arestării preventive stabilite de TB iar după rejudecarea cauzei în cazul celor două a stabilit luarea față de acestea a măsurii preventive a arestului la domiciliu. Astfel, cele două polițiste presupus șpăgare vor fi sta în arest la domiciliu vreme de 17 zile conform deciziei definitive a CAB.

În cazul șefului celor două CAB a văzut lucrurile la fel ca procurorii DNA și magistratul Tribunalului București și a stabilit ca acesta să rămână în continuare în arest preventiv pentru o durată de 30 de zile de la momentul luării măsurii. Dosarul de la instanță în care cele două sexy-polițist de la Poliția Locală a Sectorului 1, și șeful acestora, sunt deja în arest preventiv la cererea DNA, scoate la iveală problemele sistemice și felul abuziv în care un organ al legii poate asupri comerciantul de rând.

Mai precis dosarul arată foarte clar cel puțin o metodă prin care cei care aplică legea, polițiști locali, polițiști sau funcționari ANAF ar putea constrânge orice funcționar să recurgă la dare de mită pentru a-și "ușura situația". Astfel, reiese din dosarul aflat acum pe masa Tribunalului București, cum cele două angajate de la Poliția Locală Sector 1 constrângeau "clienții" de la care "mulgeau" zeci de mii de euro dacă nu ar fi intervenit procurorii anticorupție.

În exercitarea atribuțiilor de serviciu, cele două agente locale făceau controale la operatorii economici de pe raza de competență, în special în zonele Calea Victoriei, Șoseaua Nordului și parcul Herăstrău, iar în situațiile în care identificau nereguli privind autorizațiile/avizele de funcționare, făceau presiuni și amenințări la adresa reprezentanților societăților comerciale, respectiv cu suspendarea sau închiderea activității societății, în vederea obținerii unor sume de bani cuprinse între 1.000 de lei și 20.000 de euro, în funcție de neregulile constatate.

Ele, se arată în dosarul de la instanță, erau coordonate și sprijinite în activitățile infracționale de către Dragoș George Voinea, care, în exercitarea atribuțiilor de coordonare a Compartimentului control activități comerciale, dispunea efectuarea unor controale punctuale, în urma cărora îi erau remise diverse sume de bani, în biroul său, atât personal de către operatorii economici, cât și prin intermediul celor două subordonate.

Totodată, se pare că la la începutul anului 2023, cu ocazia desfășurării unui control, Florentina Iordache ar fi pretins și primit de la o persoană din cadrul unui restaurant tip fast-food cu punctul de lucru pe Bulevardul Magheru, sector 1, suma de 20.000 euro, în mai multe tranșe, cu promisiunea că va interveni pentru soluționarea favorabilă a unui dosar penal pe linie de disciplină în construcții, în care era implicată societatea, precum și pentru a nu se dispune măsuri complementare de confiscare a veniturilor realizate de societate, ca urmare a funcționării ulterior dispunerii suspendării activității.

Potrivit datelor din dosarul aflat la instanță cele două polițiste, coordonate de către șeful lor sunau sau discutau direct cu patronii firmelor de la care luau mită datele scurte la care se vor prezenta în control "inopinat" pentru confiscarea sumelor de bani din casele de marcat. Avantajul concret era faptul că venind repede în control fata de începutul unei luni calendaristice profitul acumulat de firma până la momentul controlului pretins inopinat era unul modest, în sens contrar privit, pierderea pentru firmă nu era mare.

Altfel, privit, statul confisca sume modeste, patronii făceau profituri nestingheriți, controlul legal avea loc conform fișei potului polițistelor, iar la final de "afacere" acestea se alegeau cu "sume grase" de bani drept mită în buzunare. O astfel de schemă de eludare a sarcinilor reale de serviciu ar fi avut loc în cazul unei firme care comercializa tăiței chinezești. În respectivul caz pierderea pentru statul român a fost de 1.353.000 lei. În acest caz cele două polițiste au dispus confiscarea sumei de doar 214.000 de lei.

Cei trei polițiști de la Poliția Locală a Sectorului 1 reținuți marți de DNA au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București la cererea anchetatorilor anticorupție. Între cei trei se numără și "sportiva" Iordache iar magistratul a reținut între altele la arestarea sa preventivă faptul că s-a sustras de la anchetă după ce a fugit din calea ofițerilor DGA. În acest dosar procurorii DNA de la Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 04 și 05 iunie 2024, a inculpaților:

AVRAM MARINA-ROXANA, polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1 - Direcția Control Urban - Compartimentul Control Activități Comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- luare de mită în formă continuată,

- trafic de influență în formă continuată,

- fals intelectual în formă continuată,

- divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice,

- instigare la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic,

- instigare la infracțiunea de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice,

- divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice,

IORDACHE FLORENTINA, polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1 - Direcția Control Urban - Compartimentul Control Activități Comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- luare de mită în formă continuată,

- trafic de influență în formă continuată,

- fals intelectual în formă continuată (două acte materiale),

VOINEA DRAGOȘ-GEORGE, polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1, șef al Compartimentului Control Activități Comerciale din Direcția Control Urban, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- luare de mită în formă continuată,

- complicitate la infracțiunea de fals intelectual.

1. În perioada 2023 - 2024, în contextul efectuării unor controale la mai multe societăți comerciale cu puncte de lucru în Sectorul 1 al Capitalei, cei trei inculpați ar fi pretins de la reprezentanții acestora sume de bani cuprinse între 2.500 euro și 14.000 euro (în total 26.500 euro) și ar fi primit de la aceștia, în total, sumele de 18.000 euro și 2.500 lei.

Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de inculpați, printre altele, pentru:

- a confisca o sumă de bani inferioară celei realizate ilicit de una dintre societățile controlate (s-ar fi dispus confiscarea doar a sumei de 214.708 lei, nicidecum a încasărilor totale - aproximativ 1.353.000 lei);

- a aplica rapid sancțiuni contravenționale astfel încât societatea controlată să nu acumuleze încasări prea mari în perioada suspendării activității, iar sumele obținute ilicit de societate, în perioada suspendării, să fie confiscate doar parțial,

- a nu aplica sancțiuni contravenționale pentru lipsă autorizație de funcționare.

2. În perioada 11-20.01.2023, inculpatele Avram Marina-Roxana și Iordache Florentina ar fi pretins și primit de la un om de afaceri (cercetat într-un dosar penal pe linie de disciplină în construcții) suma de 6.000 euro lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unui lucrător de poliție din cadrul Secției 1 Poliție și că, printr-un intermediar, îl va determina pe acesta să dispună în cauza respectivă o soluție favorabilă omului de afaceri.

Inculpaților Avram Marina-Roxana, Iordache Florentina și Voinea Dragoș-George li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 05 iunie 2024, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu