Silviu Predoiu: "Abaterile serviciilor de informații sunt încurajate de puterea executivă!"

Postat la: 21.07.2021 - 11:16

Fostul șef SIE Silviu Predoiu a declarat marți seară că eventuale abateri săvârșite de serviciile de informații au loc "încurajate explicit sau implicit de puterea executivă" și a făcut aluzie la interceptările realizate de SRI în unele dosare penale.

Potrivit unei investigaţii publicate duminică de un consorţiu format din 17 media internaţionale, un software intitulat "Pegasus", dezvoltat de o companie israeliană, ar fi permis spionarea a cel puţin 180 de jurnalişti, 600 de oameni politici, 85 de militanţi pentru drepturile omului şi 65 de şefi de companii. Programul spion "Pegasus", introdus într-un smartphone, oferă atacatorului acces complet la mesajele dispozitivului, e-mailuri, microfon, cameră, apeluri şi contacte ale proprietarului dispozitivului.

În acest context, Silviu Predoiu a fost întrebat dacă s-ar putea întâmpla și în România așa ceva. Fără să vorbească explicit despre SRI, CSAT, DNA și interceptări, Predoiu s-a referit evaziv la decizia CCR din 2016 care a consfințit că SRI nu mai poate face interceptări în dosare penale pentru că nu este organ de urmărire penală. SRI efectua înregistrările invocând o hotărâre CSAT.

"Nu cred că vor exista tehnologii care să asigure securitate totală. Din punct de vedere legal, ar fi nerealist sa spunem ca nu se poate intampla si in Romania, mai ales ca avem si niste precedente, toate umbrele aruncate de dezbaterea pe statul paralel, pe depasirea competentelor de o serie de structuri si asa mai departe. Lucrurile acestea se pot intampla in lipsa intelegerii corecte si a aplicarii responsabile a mecanismelor de checks-and-balances in stat. Vreau sa va asigur ca nu exista abateri de acest gen facute de servicii doar de dragul activitatii. Ele au loc, daca au loc, incurajate explicit sau implicit de puterea Executiva si permise de lipsa de fermitate sau absenta totala a controlului exercitate de puterea legislativa. A fost o dezbatere intreaga legata de implicarea unei structuri in Romania in anumite activitati. Ei au invocat un protocol luat in cel mai inalt for al tarii, care ulterior a fost infirmat. La acest gen de activitati ma refer.", a afirmat Predoiu.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu