Soluțiile pentru a scăpa de "viermele auditiv": Ce se întâmplă când nu-ți iese din cap o melodie

Postat la: 22.07.2024 - 09:44

Cei mai mulți oameni trec prin experiența unei melodii rămase în cap, care pur și simplu nu vrea dispară. Un neurolog a explicat procesul prin care „viermele auditiv" se infiltrează în conștientul uman și care sunt soluțiile pentru a scăpa de el.

O melodie poate să captiveze și să se audă repetitiv intern, chiar dacă nu este una preferată. Atunci când un cântec nu mai vrea să părăsească conștientul uman avem de-a face cu un "vierme auditiv" („earworm"), care poate fi alungat cu puțin efort, a explicat Steven Gordon, doctor în Medicină la UC Health și profesor asistent la University of Cincinnati College of Medicine.

Neurologul a explicat că, de cele mai multe ori, este vorba de un fragment de melodie între 15 și 30 de secunde, iar experiența „viermelui auditiv" este strâns legată de memorie, fiind un fel de „mâncărime" a creierului, care rezultă într-o buclă cognitivă. Cei mai mulți adulți sănătoși au parte de o melodie care nu le iese din cap aproximativ o dată pe săptămână. Problema poate fi însă mult mai puternică pentru cei care suferă de anxietate sau de tulburare obsesiv-compulsivă, susține specialistul.

"Viermii auditivi" sunt de cele mai multe ori legați de o amintire declanșată în subconștient de emoții, de o asociere sau de auzul unei melodii, mai explică Dr. Gordon. Aceste melodii „în căutare de atenție", așa cum le numește neurologul, sunt de obicei în ritm alert, cu intervale strâns distanțate, note lungi și contururi melodice comune, ceea ce le ajută să preia mai ușor bucla fonologică a creierului, o funcție a memoriei de lucru care stochează temporar informații verbale și auditive. Acesta mai subliniază că persoanele care "visează cu ochii deschiși" sau care au o minte rătăcitoare ar fi mai predispuse la "viermi de urechi".

Metoda clasică de a scoate un cântec din minte este de a-l asculta complet. Acesta funcționează însă doar la anumiți oameni, iar pentru alții poate întări bucla fonică a creierului. O altă soluție recomandată de medicul neurolog este mestecatul de gumă. Ritmul acestei activități poate perturba procesul psihic prin care fragmentul de melodie se repetă. Ascultarea de voci umane care doar vorbesc, nu cântă, este o altă opțiune care funcționează pentru mulți (emisiune radio, podcast etc.) Ideea de bază este de a distrage atenția creierului de la melodia rămasă în minte, prin concentrarea pe o altă activitate care nu implică muzică.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu