SRI oferă explicații, după ce a susținut că sute de conturi pro-Georgescu au fost create în 2016, când TikTok încă nu exista în afara Chinei
Postat la: 05.12.2024 - 14:37
SRI oferă lămuiri, la solicitarea stiripesurse.ro, referitoare la acuzațiile la adresa campaniei lui Călin Georgescu. Este vorba despre acuzația că sute de conturi de TikTok prin intermediul cărora s-a răspândit propaganda pro-Georgescu ar fi fost create în 2016, când rețeaua TikTok încă nu fusese lansată în afara Chinei.
Explicațiile SRI:
„Rețeaua de socializare TikTok a fost lansată în China, sub denumirea „A.me" în septembrie 2016, fiind încă de la acel moment disponibilă pentru crearea de conturi de pe spațiul Republicii Populare Chineze. Deși aceasta a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, respectiv în Europa în 2018, a fost posibilă crearea de conturi și utilizarea platformei încă din anul 2016, inclusiv de persoane din afara RPC prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network.
Mai mult, în noiembrie 2017, compania a achiziționat start-up-ul Musical.ly din Shanghai, o aplicație de videosharing creată în iulie 2014 (având la momentul achiziției peste 70 de milioane de descărcări, respectiv peste 200 de milioane de conturi), conturile existente la nivelul acesteia fiind preluate și integrate la nivelul aplicației TikTok. Majoritatea conturilor preluate de TikTok de la Musical.ly au primit nume de forma user urmat de cifre aleatorii (ex. „user472350"). De asemenea, comercializarea de conturi deja create la nivelul platformelor de social media este o practică foarte des întâlnită", se arată în răspunsul oferit de SRI.
Acuzațiile din raportul oferit de SRI către CSAT:
„Reţeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin GEORGESCU a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămăni înainte datei scrutinului electoral. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul urmăritorilor crescând semnificativ.
S-a observat faptul că 797 dintre conturile care au format initial reţeaua de susţinere au fost create încă din anul 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până la 11.11.2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea.
Prezintă -o importanţă deosebită faptul că nu au fost utilizate resurse tehnice comune şi nu au fost observate adrese IP partajate (IP sharing). Concret, conturile de TikTok în cauză au avut alocate adrese IP unice, ceea ce denotă un mod de operare menit să îngreuneze activităţile de identificare a amplorii reţelei pe baza utilizării unei infrastructuri comune (aspect caracteristic reţelelor de boţi)".
Documente desecretizate
Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT. SRI arată în document că au fost obţinute date care au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu. SIE arată că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu