STENOGRAME Cum ceri ca oficial o șpagă de 50.000 de euro, avansul pentru casă
Postat la: 04.03.2024 - 13:24
Stenogramele discuțiilor din biroul șefului Direcției Regionale Vamale a Municipiului București, Paul Petrof, arestat preventiv la cererea DNA pentru fapte de mare corupție, scot la iveală felul în care acesta a pretins 50.000 de euro spagă de la un cetățean de origine italiană, sumă ce urma să reprezinte avansul pentru un apartament într-o zonă de lux a Capitalei.
Concret, oficialul plătit din bani publici se pare că își „vindea„ în mod paralel cunoștințele și atribuțiile de serviciu străinului care avea nevoie de „ajutorul„ acestuia pentru evitarea „birocrației„ autohtone. Astfel, pentru Paul Petrof s-a ițit ocazia de a pune bazele înțelegerii „taxate„ de DNA, aceea de „a se vinde„ pentru obținerea apartamentului mult visat.
În 17 ianuarie DNA dispunea extinderea urmăririi penale cu privire la infracțiunea de dare și luare de mită luare de mită constând în aceea că, în perioada 27-28.12.2023, Paul Petrof, în calitate de director al Direcției Regionale Vamale București, ar fi pretins cetățeanului italian plata unui avans pentru un apartament în sumă de 50.000 euro și produse de vestimentație de lux de la Consiglieri iar acesta din urmă ar fi promis că îi va da această sumă în legătură cu autorizațiile pe care le-a emis pentru societatea comercială, respectiv autorizații de antrepozitar fiscal și de expeditor înregistrat.
Cu aceste date în buzunar anchetatorii DNA au infiltrat tehnică în mai multe locuri frecventate de Petrof și italian, pentru a vedea cum sună planul de bătaie. Rezultatele sunt grăitoare iar ele reprezintă acum probe forte ale DNA în dosarul aflat pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel București, unde Petrof cere, luni, eliberarea din arest preventiv.
PETROF PAUL: Io vreau să cumpăr un apartament!
Cetățean italian: E important. (n.n. neinteligibil) Bogdan?
PETROF PAUL: (n.n. neinteligibil) Bogdan, pentru mine...
Cetățean italian: E, da (n.n. neinteligibil) pentru tine...Bogdan lași acolo
PETROF PAUL: Se mută la mine, da
Cetățean italian: A...
PETROF PAUL: Vreau să cumpăr undeva. Dai avans și după asta, așa...
Cetățean italian: (n.n. neinteligibil)
PETROF PAUL: Ai undeva? Stăm împreună, unde stăm?
Cetățean italian: A Florin acolo, questo...de unde a cumpărat el (n.n. neinteligibil)
PETROF PAUL: Caută-mi și mie undeva
Cetățean italian: (n.n. neinteligibil)
PETROF PAUL: Io cu Ina. Si vreau mut io și Bogdan stai la mine. Și io dau rata, știi
Cetățean italian: Da, așa face. Io mereu face așa. Io...eu unul dintre puținele avansuri (n.n. neinteligibil) se poate. (n.n. neinteligibil) (n.n. arată două degete ale mâinii stângi, respectiv degetul arătător și degetul mijlociu)
PETROF PAUL: Mhm
Cetățean italian: Și io (n.n. neinteligibil). Io face jumate'
PETROF PAUL: Unde?
Cetățean italian: Io făcut așa
PETROF PAUL: Unde (n.n. neinteligibil)
(...)", au discutat cei doi protagoniști în debutul discuțiilor despre afacerea judiciară luată în vizor de procurorii anticorupție.
La scurt timp după aranjamentele verbale făcute cu italianul șeful DRVMB Paul Petrof și-a anunțat fiul că apartamentul visat este ca și al lor.
„PETROF PAUL: Bă! Care-i problema?
Fiu: Păi dacă e ...[neinteligibil]...
PETROF PAUL: Deci ăsta plătește 50 de mii avansul.
Fiu: O nesimțire.
PETROF PAUL: Acuma, (cetățean italian) la ce i-am făcut io acuma tre' plătească avansul. Și pe urmă noi ratele. Aveai tu de un' să dai avans?
Fiu: Doamne ferește!
PETROF PAUL: Avansul, dă (cetățean italian) 50 de mii.
Fiu: Aha! Bravo! Eu nu mă bag, nu știu nimic. Ăla e al tău ...[neinteligibil]...
PETROF PAUL: N-ai, nu știe. Că dacă știe de tine, moare.
Fiu: Nu știe nici mă... Și cu GICĂ, știe la fel. Că nu mă văd cu el și cu (cetățean italian). Nu că am prins cardeala ...[neinteligibil]...
PETROF PAUL: E, și-acuma el...", se bucura oficialul de la DRVMB împreună cu fiul său.
Curtea de Apel București, ia, luni, în discuție contestațiile șefului de la Direcția Vamală a Municipiului București, Paul Petrof, și a subalternilor acestuia, care sunt acuzați de DNA că „încasau„ șpăgi consistente de la comercianții pe care îi găseau în neregulă la controale.
Este de amintit că între șpăgile primite de oamenii lui Petrof se numără baxuri cu încălțăminte și parfumuri contrafăcute, genți cu bani, iar în cazul șefului Direcției se pare că ar fi vorba de o mită cerută de 50.000 de euro, ce reprezenta avansul pentru un apartament pe care oficialul dorea să îl achiziționeze.
Dosarul este unul complex, are la bază numeroase denunțuri făcute de persoane adiacente afacerilor comercianților dar și de către unii dintre cei „prăduiți„ la controale.
Tribunalul București a admis recent propunerea DNA de arestare preventivă a lui Paul Petrof și a subalternilor acestuia, dar aceștia au contestat decizia iar acum Curtea de Apel București analizează măsurile preventive dispuse față de aceștia.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu