SUA formează armata celor 100 bombardiere nucleare invizibile B-21. Preț 1.000.000.000$ bucata

Postat la: 28.01.2024 - 13:47

SUA pregătește armata celor 100 bombardiere invizibile B-21. Costă 1.000.000.000 $ bucata, după unele estimări și va avea încărcătură nucleară și drone de detectare.

În urma testelor de zbor SUA reușite cel mai avansat avion de luptă construit vreodată, Pentagonul a anunțat că Northrop Grumman a primit un contract de producție inițială pentru bombardierul invizibil B-21 Raider.

Cu toate acestea, sunt publicate puține detalii despre această atribuire, care a fost raportată pentru prima dată de Bloomberg.

„Producția bombardierului invizibil B-21 Raider avansează", a declarat Dr. William LaPlante, subsecretarul apărării pentru achiziții într-o declarație.

„În toamna anului trecut, pe baza rezultatelor testelor la sol și în zbor și a planurile echipei pentru fabricație, am dat undă verde pentru a începe producția de B-21."

LaPlante nu a precizat valoarea contractului, câte avioane Raider acoperă, dacă vreunul este în construcție până în prezent ca parte a acestui contract sau data exactă a atribuirii acestuia. Pentagonul a refuzat să furnizeze aceste informații atunci când s-a solicitat acest lucru.

La 17 ianuarie, bombardierul, supranumit Cerberus, a efectuat zboruri de testare de la baza Edwards Air Force Base din California.

Avionul care a zburat este unul dintre cele șase exemplare de pre-producție. În timp ce primul zboară, alte cinci sunt în construcție. Se înțelege că unul dintre ele este o celulă de testare la sol, dar unele dintre cele cinci „zburătoare" ar trebui să ajungă ca avioane operaționale, conform planurilor stabilite de USAF și Northrop Grumman.

Primul Raider și-a făcut călătoria inaugurală de la Uzina 42 a Forțelor Aeriene din Palmdale, California, la Edwards pe 10 noiembrie 2023 și a fost prezentat publicului cu mare fast în cadrul unei ceremonii la Uzina 42 pe 3 decembrie 2022.

„Fiind prima aeronavă de generația a șasea din lume, B-21 formează coloana vertebrală a viitorului pentru puterea aeriană a SUA, oferind o nouă eră de capacitate și flexibilitate prin integrarea avansată a datelor, senzorilor și armelor, și poate fi modernizat rapid pentru a depăși amenințările în evoluție", a spus un oficial.

SUA formează armata celor 100 bombardiere nucleare invizibile B-21. Preț 1.000.000.000 $ bucata
Se preconizează că va intra în serviciu la mijlocul anilor 2020, cu un obiectiv de producție de minimum 100 de avioane".

Aeronavpartea face parte dintr-o familie de sisteme, dintre care o mare rămân în umbră. Racheta de croazieră invizibilă cu încărcătură nucleară cu rază lungă de acțiune (Long-Range Stand-Off - LRSO) face parte din această familie.

Așa-numita dronă de recunoaștere strategică RQ-180 este, de asemenea, considerată a fi parte integrantă a acesteia. Dar acestea sunt doar două fațete ale unui ecosistem vast care va include o serie de alte progrese, inclusiv în domeniul comunicațiilor și al rețelelor.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu