Telegraph: E posibil un atac spațial al Rusiei împotriva Ucrainei
Postat la: 28.11.2023 - 09:58
Rusia poate distruge sateliții Starlink care ajută Forțele Armate ale Ucrainei să lanseze atacuri, scrie publicația britanică Telegraph, citând opiniile experților.
„Sateliții Starlink, ce aparțin omului de afaceri Elon Musk, ajută armata ucraineană să lanseze atacuri cu drone asupra tancurilor rusești, deși miliardarul a avertizat că ei trebuie folosiți pentru a urmări Netflix, nu pentru a lansa atacuri cu drone", se arată în articol.
Potrivit experților, sateliții comerciali plasați în spațiu nu intră sub incidența Convenției de la Geneva și pot fi o țintă legitimă dacă ajută una dintre părțile în conflict, în cazul de față Ucraina, deoarece forțele armate ale acestei țări folosesc conexiunile de internet asigurate de Starlink pentru comunicații și pentru coordonarea atacurilor împotriva militarilor ruși.
„Din punctul de vedere al regulilor războiului, rușii nu fac, mai degrabă, nimic greșit, deoarece astfel de servicii pot fi utilizate în scopuri militare. Ceea ce nu înseamnă că sateliții comerciali vor deveni constant țintă sau obiectiv de atac. Dar asta înseamnă că, potențial, ei ar putea fi ca atare", a explicat unul dintre experții consultați de jurnaliști.
Starlink este rețeaua de sateliți ai companiei SpaceX ce oferă acces la internet în bandă largă oriunde pe planetă. Ucrainei i-au fost transferate peste 20.000 de terminale. În octombrie anul trecut, șeful companiei, Elon Musk, spunea că cheltuielile lui legate de funcționarea Starlink în Ucraina se apropiau de 100 de milioane de dolari și că ar trebui asumate de Pentagon.
La începutul lunii septembrie, CNN a redat un fragment din biografia lui Musk scrisă de Walter Isaacson. Se spune, în special, că anul trecut omul de afaceri le-a cerut în secret inginerilor săi să dezactiveze Starlink în regiunea Mării Negre, pentru a „dejuca un atac ucrainean asupra marinei ruse". Chiar antreprenorul a precizat că a primit o solicitare de urgență din partea guvernului de a activa serviciul, dar a refuzat să facă acest lucru, deoarece compania sa s-ar fi trezit implicată „într-un mare act de război".
Anterior, Konstantin Voronțov, director adjunct al Departamentului pentru Neproliferarea și Controlul Armelor din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat că au "prins contur" riscurile transformării spațiului într-un avanpost al războiului - Statele Unite și aliații lor fac demersuri pentru amplasarea de arme în cosmos și pentru a folosi spațiul cosmic în vederea desfășurării de acțiuni militare nu doar în scop defensiv. (M.G.G.)
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu