Transplant de rinichi modificat genetic de la porc la om. Pacientul e bine și a părăsit spitalul

Postat la: 07.04.2024 - 20:32

Primul bărbat care a primit un transplant de rinichi modificat genetic de la un porc a fost externat din spital. Bărbatul de 62 de ani a fost trimis acasă miercuri, la două săptămâni după operația revoluționară de la Spitalul General din Massachusetts (MGH), informează BBC.

Cazul e cu atât mai important cu cât operațiile de transplant de organe de la porci modificați genetic au eșuat în trecut. Succesul acestei proceduri a fost salutat de oamenii de știință drept o piatră de temelie istorică în domeniul transplantului.

Vestea a fost împărtășită într-un comunicat de presă de către MGH, care este cel mai mare spital didactic al Școlii de Medicină Harvard din orașul american Boston. În comunicat, spitalul a spus că pacientul, Richard „Rick" Slayman din Weymouth, Massachusetts, se luptase cu o boală de rinichi în stadiu terminal și avea nevoie de un transplant de organe.

Medicii săi au transplantat cu succes un rinichi de porc modificat genetic în corpul său în urma unei intervenții chirurgicale de patru ore pe 16 martie. Ei au spus că rinichiul pacientului funcționează acum bine și că nu mai este sub dializă.

Într-o declarație, Slayman a spus că a putea părăsi spitalul și a merge acasă a fost „unul dintre cele mai fericite momente" din viața sa. „Sunt încântat să reiau să-mi petrec timpul cu familia, prietenii și cei dragi eliberați de povara dializei care mi-a afectat calitatea vieții de mulți ani", a spus pacientul.

În 2018, el a avut un transplant de rinichi uman de la un donator decedat, însă acesta a început să eșueze anul trecut, iar medicii au pus problema unui transplant de rinichi de porc.

„L-am văzut nu doar ca pe o modalitate de a mă ajuta, ci și ca pe o modalitate de a oferi speranță miilor de oameni care au nevoie de un transplant pentru a supraviețui", a spus el.

Noul rinichi de porc primit a fost modificat de compania farmaceutică eGenesis, cu sediul în Cambridge, pentru a elimina „genele dăunătoare ale porcului și pentru a adăuga anumite gene umane pentru a-și îmbunătăți compatibilitatea cu oamenii", se spune în comunicat.

Procedura a primit aprobarea de la Food and Drug Administration, care a oferit un protocol unic de acces extins - cunoscut și sub numele de utilizare compasivă - care este utilizat pentru pacienții cu boli care pun viața în pericol pentru a le acorda acces la tratament experimental.

Echipa din spatele transplantului l-a salutat ca fiind un pas istoric care poate oferi o soluție potențială la deficitul de organe din lume, în special celor din comunitățile minorităților etnice pe care deficitul îi afectează în mod disproporționat.

„O aprovizionare abundentă de organe rezultată din acest progres tehnologic poate duce departe pentru a atinge în cele din urmă echitatea sănătății și a oferi cea mai bună soluție pentru insuficiența renală - un rinichi care funcționează bine - tuturor pacienților care au nevoie", a spus Winfred Williams, doctorul lui Slayman de la MGH.

Potrivit datelor oferite de United Network for Organ Sharing, organizația non-profit din SUA, peste 100.000 de americani au nevoie de un transplant de organe care să salveze vieți.

Între timp, numărul donatorilor - decedați și în viață - în 2023 a fost puțin sub 23.500.

Se estimează că 17 persoane mor în fiecare zi în SUA în timp ce așteaptă un organ, iar rinichii sunt cel mai frecvent organ necesar pentru un transplant.

Deși acesta este primul rinichi de porc transplantat într-un om, nu este primul organ de porc care trebuie utilizat într-o procedură de transplant.

Alți doi pacienți au primit transplant de inimă de porc, dar acele proceduri nu au avut succes, deoarece pacienții au murit câteva săptămâni mai târziu.

Într-un caz, au existat semne că sistemul imunitar al pacientului a respins organul, ceea ce reprezintă un risc comun în cazul transplanturilor.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu