Tratament revoluționar al bolii Parkinson: implantarea în creier a milioane de celule crescute în laborator

Postat la: 13.05.2024 - 12:04

Cercetătorii marilor universități din lume caută soluții medicale de tratament la boala Parkinson, de mai multe decenii. Recent, un pacient cu Parkinson, Thomas Matsson, a fost primul din lume care a primit 7 milioane de celule cerebrale crescute în laborator în 2023. Astăzi, el poate poate face sport.

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au reușit să implanteze cu succes 7 milioane de celule cerebrale cultivate în laborator - pe baza celulelor stem - în creierul unui pacient pentru a trata boala Parkinson. Matsson a fost diagnosticat cu Parkinson când avea 42 de ani. În ultimii 17 ani, s-a simțit ca și cum ar fi mers prin smoală, spune el. După operația care a durat 13 ore, poate să dea lovituri de golf, mărturisește el, scrie newstand.ro.

Cele șapte milioane de celule crescute în laborator au fost introduse în creier, în apropierea bulbului rahidian. În viitor, zic cercetătorii, doza de neuroni dopaminizați se va dubla. Boala Parkinson este provocată de incapacitatea neuronilor de a secreta dopamina, un neurotransmițător responsabil de buna funcționare a unor procese din organism. Mai exact, o substanță pe care neuronii o produc în mod natural pentru a transmite semnale spre alte celule nervoase. În popor, dopamina este cunoscută și sub denumirea hormonul fericirii.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu