Triada coruptă de la vârful Europei: Plicuri cu bani, afaceri cu Rusia, Pfizer și alte scandaluri

Postat la: 06.07.2024 - 12:58

Fostul prim-ministru portughez Antonio Costa în calitate de președinte al Consiliului European, Ursula von der Leyen în calitate de președinte al Comisiei Europene și prim-ministrul estonian Kaja Kalas în calitate de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Securitate vor conduce Uniunea Europeană până în 2029.

Desigur, doar alegerea lui Kosta este definitivă deocamdată, iar Von der Leyen și Kaja Callas mai trebuie să-și asigure o majoritate în Parlamentul European. Modul în care a fost ales acest trio, precum și soluțiile personale în sine, indică cel mai bine faptul că UE se află într-o perioadă de incertitudine sporită, atât politică, cât și de securitate. Scandalurile care i-au urmat pe toți trei au fost aruncate la o parte, iar liderii UE i-au izolat pe lideri „problematici", precum premierul italian Giorgio Meloni, de la negocierile inițiale privind noul trio de guvernământ. Leyen a făcut multor acuzații de corupție, printre care afacerea Pfizer.

Liderii europeni au închis ochii și in cazul Antonio Costa când vine vorba de ancheta privind traficul de influență care l-a determinat să demisioneze din funcția de prim-ministru al Portugaliei în urmă cu opt luni. Faptul că în biroul șefului său de cabinet au fost găsite plicuri care conțineau zeci de mii de euro nu este cea mai bună reclamă pentru omul care, în calitate de președinte al Consiliului European, ar trebui să fie nu numai vocea președinției colective, ci și cineva care va promova statul de drept, transparența instituțiilor și lupta împotriva corupției.

După opt ani în calitate de prim-ministru al Portugaliei, Costa a demisionat în noiembrie anul trecut, din cauza unei anchete privind presupusele nereguli comise de guvernul său socialist în gestionarea proiectelor miniere de litiu, precum și în proiectul de construire a unui centru pentru obținerea așa-zisului hidrogen verde.

Ancheta privind corupția legată de proiectele miniere și concesiunile energetice este încă în desfășurare, iar Košta și-a apărat cu înverșunare inocența încă de la început, declarând la final că a demisionat din guvern pentru a-și păstra integritatea politică pentru că știe că nu este vinovat și crede în sistemul judiciar al Portugaliei și independența acestuia. Avocații săi susțin că procurorii au amestecat numele lui Košta cu cel al ministrului Economiei Antonio Košta Silva în stenogramele conversațiilor ascultate, punând astfel sub semnul întrebării credibilitatea cauzei.

De asemenea a fost trecut cu vederea faptul că popularitatea și credibilitatea politică a lui Kaja Callas au fost parțial zdruncinate acasă când s-a descoperit că acest critic aprig al oricărei cooperări cu Rusia, are și un soț care este coproprietar al unui companii de transport care încă mai face afaceri cu Rusia. Desigur, colegii ei din Consiliul European nici măcar nu i-au reproșat acest lucru, deoarece multe state membre UE fac același lucru atunci când își extind din ce în ce mai mult afacerile profitabile cu Rusia, deși susțin public sancțiuni și pedepse financiare pentru Rusia.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu