Trofeul ursului Arthur a rămas în ţară. Ministrul Mediului despre prinţul austriac: "A fost invitat!"

Postat la: 07.05.2021 - 11:49

Ministrul Mediului a spus că prinţul austriac nu este vinovat de uciderea lui Arthur. Tanczos Barna a mai precizat şi că trofeul ursului este în România şi că nu a fost luat de prinţ.

„Trofeul este în ţară. Blana şi craniul, asta înseamnă trofeu, din câte am înţeles. Nu, nu pleacă nici într-un fel din ţară. Nu va pleca, nu există aşa ceva. Nu poate pleca. Nu ştiu de ce a dat banii (prinţul - n.r.). Blana şi craniul sunt în judeţul Covasna, la acea asociaţie de vânătoare. Nu poate să plece din ţară. Este faptă penală dacă pleacă din ţară, nu poate pleca din ţară. Este o discuţie întreagă de ani de zile cu vânătorii de ce nu se poate scoate din ţară. Nu se poate! Punct", a declarat ministrul mediului.

Tanczos Barna a spus că legea permite invitarea unui străin la vânătoare, dar nu a putut confirma şi suma de 7.000 de euro care se vehiculează că ar fi fost plătită de prinţ pentru a împuşca ursul. Întrebat dacă îi găseşte vreo vină prinţului, ministrul a spus că nu este vânător şi nu o să înţeleagă niciodată acest apetit. „N-o să înţeleg niciodată apetitul italienilor să vină să împuşte păsări în România", a menţionat Tanczos Barna.

Întrebat dacă prinţul a fost invitat sau era client vechi în România, ministrul a spus că nu ştie, dar cu siguranţă dacă s-a dus acolo înseamnă că a fost invitat. „O să facem o analiză pentru ultimii patru ani să vedem de câte ori se pot repeta aceste situaţii. A fost invitat, adus, astăzi legea nu interzice mot-a-mot ca altcineva dintr-o altă asociaţie sau dintr-o altă ţară europeană să participe la un act de extragere a acelui exemplar", a arătat ministrul. „Eu nu sunt de acord, repet, ca aceste ordine de derogare să fie folosite pentru altceva", a punctat ministrul.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunţat că începând din 6 mai, împuşcarea urşilor poate fi făcută doar de către personalul tehnic al asociaţiilor de vânătoare. „Nu mai poate să vâneze altcineva, toate extragerile se vor face de asociaţia de care a solicitat, de personalul tehnic al asociaţiei. E o problemă uriaşă pentru asociaţiile de vânătoare. De ani de zile ele s-au bazat pe nişte efective, populaţie de cerbi, mistreţi, urşi, iar activitatea e şi una economică. Au pierdut mult economic. Cocoşul de munte nu se mai poate vâna, ursul nu se mai poate vâna, ei au o problemă economic. Nu putem rezolva problema însă prin cotele de intervenţie. Trebuie găsită altă soluţie!"

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu