Trump declanșează lupta în justiție contra manipulatorilor, presă și institute de sondare. Procedura ar trebui implementată și-n România din 2025!

Postat la: 20.12.2024 - 10:46

Influenta publicație franceză LE POINT analizează în mod critic, dar subiectiv/negativ, acțiunea salutară a președintelui Donald Trump de a încerca sancționarea procedurilor de manipulare ce-au fost folosite de către DEEP STATE în SUA pe durata ultimilor ani.

Acțiunea lui Trump deranjează întregul sistem de putere ocultă din Occidentul Colectiv, ce și-a putut impune strategiile în cazul pandemiei, războiului ucrainean sau alegeri, doar prin aceste proceduri de manipulare implementate prin intermediul presei și a institutelor de sondare. Donald Trump a depus plângere împotriva „Des Moines Register".

În ciuda titlului său, nu este un cotidian provincial banal. Este un ziar publicat în Iowa, fondat în 1849 și cunoscut pentru calitatea știrilor sale politice, ceea ce i-a adus atât o reputație națională, cât și mai multe premii Pulitzer. Motivul acestei acțiuni în justiție: „ingerință electorală flagrantă". Ziarul este acuzat că a publicat un sondaj cu câteva zile înainte de alegerile din 5 noiembrie care o credita pe Kamala Harris cu un avantaj de 3 puncte în acest stat crucial pe care Donald Trump l-a câștigat în cele din urmă cu 13 puncte, potrivit Rador Radio România.

Acest gen de acuzație ar produce zâmbete în orice țară în care libertatea presei este respectată, deoarece se admite că sondajele greșesc frecvent, că rezultatele lor sunt un fel de instantanee ale unui moment dat și nu ale zilei următoare și că este deplasat să faci reproșuri ziarelor care sunt conștiente de relativa fragilitate a cifrelor și a procentelor, pe care le publică în general cu rezerve.

Dar nu mai este cazul în America, unde Trump va fi președinte pe 20 ianuarie. Într-adevăr, dacă șeful statului ales, care este un campion al marketingului, folosește pe scară largă mass-media, în special canalele de televiziune, nu ascunde faptul că le detestă. Cu excepția „Fox News" și „New York Post". Și nu doar că face cunoscut acest lucru, dar ia măsuri, depunând plângere pentru defăimare în orice ocazie, declanșează anchete pentru a demasca surse anonime ale jurnaliștilor care l-ar fi criticat și multiplică amenințările la adresa celor care i-ar fi favorizat adversarul în perioada campaniei.

Dovadă, această altă plângere împotriva canalului CBS care, în emisiunea sa „60 Minutes", a avut îndrăzneala să difuzeze un interviu cu Kamala Harris și nu cu el. Mai mult, îl vedem pe omul de afaceri apărând în spatele politicianului, deoarece nu atacă penal CBS, ci pentru (sic) „practică comercială frauduloasă".

Lunea trecută, într-o conferință de presă, el a declarat că este timpul să „punem ordine în situația presei". Pentru că, a adăugat el fără prea multe menajamente sau reținere, „avem o presă coruptă, la fel de coruptă ca și sistemul nostru electoral".

De altfel, în campania prezidențială, a anunțat că de îndată ce va fi la Casa Albă, va exercita represalii, la grămadă, împotriva lui Joe Biden, Jack Smith, procurorul cazului din 6 ianuarie, Liz Cheney, soția republicană a fostului vicepreședintele, care s-a alăturat Kamalei Harris și, bineînțeles, împotriva întregii mass-media care le-a permis tuturor acestor oficiali să folosească justiția ca armă politică.

În unele cazuri, intimidarea dă roade, deoarece canalul de televiziune ABC, deținut de Disney, a fost de acord săptămâna trecută să-i plătească lui Trump 15 milioane de dolari pentru a evita un proces pentru defăimare pe care președintele ales l-a intentat ​​împotriva sa. Motivul? George Stephanopoulos, un fost consilier al lui Bill Clinton și acum gazda unei emisiuni pe acest canal, a declarat că tribunalul din New York l-a acuzat pe Trump pentru viol. „Acuzație mincinoasă", susține plângerea, pentru că „rechizitoriul instanței din New York menționează - dacă se poate spune așa - ‘abuzuri sexuale'".

Felul în care ABC s-a înclinat, fără să încerce să pledeze, îi îngrijorează pe jurnaliștii și responsabilii din mass-media americană. Potrivit majorității juriștilor, în dreptul american, care protejează foarte mult libertatea presei, plângerea lui Trump avea puține șanse de succes, deoarece ar fi fost necesar să se dovedească „desconsiderarea vinovată pentru adevărul faptelor" din partea lui Stephanopoulos. Ceea ce, evident, nu e cazul.

După această victorie fără luptă a președintelui ales, ne putem teme într-adevăr că, odată ce va fi la conducere, Donald Trump își va folosi puterea prezidențială pentru a intimida, dacă nu a pune botniță presei. „Nu înțeleg poziția ABC", a declarat Genevieve Lakier, un eminent profesor de drept la Universitatea din Chicago, pentru „Financial Times". „Acest lucru mă deranjează, pentru că această aventură îl va încuraja evident să întreprindă alte acțiuni de același fel. Doar dacă nu e ceva ce nu știm".

Ar putea fi, de exemplu, riscul ca Trump, care nu numai că va fi președinte, dar beneficiază de un Congres aflat sub controlul său, să retragă licența de emisie canalelor de televiziune care, potrivit lui, l-ar fi trădat. Sancțiuni care, din păcate, s-ar putea să nu provoace atâta emoție populară pe cât ar putea spera responsabilii din mass-media. Ziarele și canalele de televiziune nu au presă bună în Statele Unite în acest moment. Pe lângă acuzațiile de a fi cedat în fața wokismului, publicul le învinovățește foarte mult pentru că au ascuns sau minimizat cu bună știință timp de luni de zile adevărata stare de slăbiciune a președintelui în funcție, Joe Biden, încă în funcție și astăzi.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu