Un amplu studiul indică Dieta Keto pentru prevenirea și tratarea bolii Alzheimer

Postat la: 19.04.2024 - 15:38

Atunci când organismul își epuizează zahărul din sânge, după ce a aspirat tot ce a putut din depozitele de glicogen din mușchi, se orientează către compuși derivați din acizi grași numiți cetone, produși în ficat, care oxidează grăsimile în forme de energie utilizabile ca alternativă la glucoză.

"Corpurile cetonice sunt surse de combustibil proeminente pentru toate domeniile evolutive ale vieții. Organismul poate utiliza cetonele ca sursă de energie în absența unei surse de carbohidrați. Cetonele reprezintă între 5% și 20% din cheltuielile totale de energie ale corpului uman. Ficatul transformă acizii grași în corpuri cetonice care călătoresc spre alte organe prin sânge. Acest proces este deosebit de important atunci când glicemia unui individ a scăzut și acesta trebuie să mențină o sursă de energie pentru organe precum creierul."

Atunci când organismul trece complet la cetone ca sursă principală de combustibil (ceea ce se întâmplă, în general, în 48 de ore de la un aport aproape zero de carbohidrați), noua stare metabolică este "cetoza". Cetoza sănătoasă se obține prin privarea de carbohidrați în alimentație, de obicei mai puțin de 50 de grame de carbohidrați net pe zi - un regim alimentar numit "dietă ketogenică". Cercetările publicate recent sugerează că o dietă cetogenică poate ameliora dezvoltarea bolii Alzheimer, posibil prin creșterea nivelului unui anumit corp cetonic numit beta-hidroxibutirat (BHB). O serie de factori joacă un rol în riscul de Alzheimer, inclusiv compoziția bacteriilor noastre intestinale.

Un nou studiu a descoperit că o substanță chimică crescută de dietele "ketogenice" - care sunt sărace în carbohidrați și mai bogate în proteine și grăsimi - poate întârzia stadiile timpurii ale pierderii memoriei legate de Alzheimer. Această pierdere de memorie este comparabilă cu deteriorarea cognitivă ușoară observată înainte ca Alzheimer să se instaleze. Elementul cheie al noii descoperiri făcute de o echipă condusă de Universitatea din California, Davis (UCD), este molecula beta-hidroxibutirat (BHB), al cărei nivel crește în cazul dietei ketogenice. Aici, cercetătorii au descoperit că BHB era deosebit de abundent în căile biologice asociate cu memoria și plasticitatea creierului.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu