Un fenomen extrem de periculos se petrece în oceane și generează efecte devastatoare pentru omenire
Postat la: 14.02.2024 - 11:45
Un sistem esențial de curenți oceanici din Oceanul Atlantic este pe cale să intre în colaps, potrivit unui nou raport, iar asta va avea implicații alarmante asupra creșterii nivelului mării și a vremii la nivel global. Principalul efect va fi creșterea nivelului apei, dar și un dezechilibru major al temperaturilor, în unele zone ale lumii urmând ca temperaturile să scadă foarte mult, în timp ce în altele vor crește la un nivel greu suportabil.
Folosind sisteme de calcul extrem de complexe și costisitoare, oamenii de știință au descoperit o nouă modalitate de a detecta un semnal de avertizare timpurie pentru colapsul acestor curenți, potrivit studiului publicat vineri în revista Science Advances. Iar pe măsură ce planeta se încălzește, există deja indicii că se îndreaptă în această direcție.
Circulația Meridională Meridională de Răsturnare a Atlanticului (AMOC) - din care face parte și Curentul Golfului - funcționează ca o uriașă bandă transportoare globală, ducând apa caldă de la tropice spre Atlanticul de Nord îndepărtat, unde apa se răcește, devine mai sărată și se scufundă adânc în ocean, înainte de a se răspândi spre sud.
Curenții transportă căldura și nutrienții în diferite zone ale globului și joacă un rol vital în menținerea climatului în mari părți ale emisferei nordice la temperaturi relativ blânde. De zeci de ani, oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la stabilitatea circulației, deoarece schimbările climatice încălzesc oceanul și topesc gheața, perturbând echilibrul de căldură și sare care determină puterea curenților.
Deși mulți oameni de știință cred că AMOC va încetini în urma schimbărilor climatice și ar putea chiar să se oprească, există încă o mare incertitudine cu privire la momentul și viteza cu care acest lucru s-ar putea întâmpla. AMOC a fost monitorizată în mod continuu doar din 2004.
Acest nou studiu reprezintă o "descoperire importantă", a declarat René van Westen, cercetător marin și atmosferic la Universitatea din Utrecht, Olanda, și coautor al studiului. Oamenii de știință au folosit un supercomputer pentru a rula modele climatice complexe pe o perioadă de trei luni, simulând o creștere treptată a apei dulci către AMOC - reprezentând topirea gheții, precum și precipitațiile și scurgerile râurilor, care pot dilua salinitatea oceanului și slăbi curenții.
Pe măsură ce au crescut încet apa dulce în model, au văzut cum AMOC-ul a slăbit treptat până când s-a prăbușit brusc. Este pentru prima dată când un colaps poate fi detectat cu ajutorul acestor modele complexe, ceea ce reprezintă "o veste proastă pentru sistemul climatic și pentru omenire", se arată în raport.
Ceea ce nu face studiul, însă, este să ofere termene pentru un potențial colaps. Sunt necesare mai multe cercetări, a declarat van Westen pentru CNN, inclusiv modele care să imite și impactul schimbărilor climatice, cum ar fi creșterea nivelului de poluare care încălzește planeta, ceea ce acest studiu nu a făcut. "Dar putem spune cel puțin că ne îndreptăm în direcția punctului de basculare în cadrul schimbărilor climatice", a spus van Westen.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu