Ungaria amenajeaza fără jenă pârtii de ski în Ținutul Secuiesc

Postat la: 25.01.2021 - 18:16

A fost inaugurată prima pârtie de schi dotată cu telescaun din Munţii Harghita, la Vărşag, realizată cu sprijinul financiar al statului ungar. La ceremonia de inagurare, printre obiective, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului, a vorbit despre conectarea pârtiilor de schi din aceşti munţi şi crearea unui sistem coerent de pârtii de schi.

Pârtia de schi, cu un grad mediu de dificultate, cu o lungime de 1 050 metri şi cu o diferenţă de nivel de 161 metri, este dotatăcu un telescaun cu două locuri, cu un ratrack pentru întreţinerea pârtiei, cinci tunuri de zăpadă şi un bazin de alimentare cu apă de 8 000 de metri cubi şi un sistem aferent de conducte. Asociaţia "Székelyvarság Négyévszakos Sí és Túraközpont" (Centrul de Schi şi Drumeţii Patru Anotimpuri Vărşag), care a realizat pârtia, a obţinut o subvenţie din Ungaria de 420 de milioane de forinţi (1.18 milioane euro) de la Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale al Cancelariei Prim-ministrului. La realizarea pârtiei a fost consultată, din punct de vedere profesional, şi campioana de schi alpin Edit Miklós, originară din Miercurea Ciuc, fosta preşedintă a Federaţiei Ungare de Schi.

La ceremonia de inaugurare, secretarul de stat Árpád János Potápi a declarat că ministrul ungar al finanţelor, Mihály Varga, a susţinut iniţiativa localnicilor şi astfel s-au realizat mai multe investiţii în Vărşag. Secretarul de stat a considerat că un obiectiv pe termen lung ar putea fi conectarea staţiunilor de schi care funcţionează izolate în Munţii Harghita, cum ar fi pârtiile de schi de la Băile Harghita şi Harghita-Mădăraş. Acestea să fie dirijate spre Depresiunea Ciucului şi Vărşag, realizându-se astfel un sistem de pârtii de schi cum nu există altul în regiune.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu