Uniunea Europeană vrea să înființeze un serviciu secret pe modelul CIA

Postat la: 31.10.2024 - 17:19

Uniunea Europeană ar trebui să dea undă verde unui „serviciu de cooperare de informații cu drepturi depline la nivelul UE", a precizat fostul președinte finlandez Sauli Niinistö într-un raport, potrivit Politico.

Sauli Niinistö consideră că UE are nevoie de propria sa agenție de informații. Aceasta ar ajuta țările să evite amenințările, sabotorii și agenții străini care operează în capitalele de pe întreg continent prin mai multe schimburi de informații. Fostul președinte a fost însărcinat de Ursula von der Leyen să prezinte un raport despre pregătirea UE pentru război. Lui i s-a cerut să vină cu propuneri de îmbunătățire în ceea ce privește apărarea civilă. Niinistö și-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea agențiilor naționale de a prezice activități și influențe străine. În opinia sa, acest lucru este o problemă mai ales după războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Niinistö cere ca UE să dezvolte un „serviciu de cooperare de informații cu drepturi depline. Acesta trebuie să poată servi atât nevoilor strategice, cât și celor operaționale". Fostul președinte subliniază și necesitatea unei „rețe anti-sabotaj", pentru a proteja infrastructura. Este nevoie de mai multă muncă pentru „îmbunătățirea activității de combatere a spionajului în instituțiile UE", a spus el. Numeroși diplomați au fost expulzați din capitalele europene pe fondul acuzațiilor de spionaj. Bruxelles-ul a devenit un punct fierbinte pentru activitatea agenților. deoarece are sute de instituții și ambasade. În plus, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat haos în întreaga UE.

Totuși, aliații occidentali împărtășesc deja informații, existând rețeaua Five Eyes, care leagă împreună agențiile din Statele Unite, Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit. O nouă agenție a UE ar trebui să se concentreze pe utilizarea corectă a informațiilor deja operaționale, a spus Niinistö. „Trebuie să avem încredere unul în celălalt", a adăugat el. Dar există puține șanse ca UE să-și aleagă în curând pe cei mai buni și mai străluciți dintre recruții săi pentru o carieră în misiuni cu risc înalt în străinătate - nu în ultimul rând pentru că țările membre ar indica brațul executiv al UE ca un motiv pentru a nu face acest lucru. „Știm cu toții că colectarea de informații este în primul rând responsabilitatea statelor membre", a spus Ursula von der Leyen. „Ar trebui să ne bazăm pe îmbunătățirea fluxului de informații, culegerea de informații și colectarea de informații.", a mai zis ea.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu