Viitorul șef al NASA vrea să trimită soldați americani în spațiu: „E absolut inevitabil"

Postat la: 14.12.2024 - 21:16

Jared Isaacman, miliardarul ales de Donald Trump să fie următorul administrator al NASA, vrea să trimită trupe americane în spațiu, considerând că o astfel de mutare este „absolut inevitabilă", relatează The Independent.

El a făcut comentariile în cadrul conferinței Spacepower 2024 organizată de Asociația Space din Orlando, Florida, explicând că „dacă americanii se află pe orbita joasă a Pământului, va fi nevoie de oameni care să-i protejeze".

„Aceasta este direcția pe care o va urma omenirea," a subliniat el. „America va conduce acest demers, iar noi vom avea nevoie de gardieni acolo sus, pe terenul înalt, care să vegheze asupra noastră", a continuat acesta.

Isaacman a mai declarat că speră să transforme spațiul cosmic într-o oportunitate de dezvoltare economică pentru SUA.

„Spațiul deține un potențial fără precedent pentru progrese în domeniul manufacturii, biotehnologiei, mineritului și, poate, chiar pentru descoperirea unor noi surse de energie," a spus el publicului în timpul conferinței. „Va exista inevitabil o economie spațială prosperă - una care va crea oportunități pentru un număr mare de oameni să trăiască și să muncească în spațiu", a dat asigurări acesta.

Site-ul specializat pe știință și tehnologie futurism.com ridică însă mai multe semne de întrebare referitoare la comentariile sale, cel puțin în ceea ce privește trimiterea de trupe în spațiu.

Au nevoie cu adevărat astronauții americani de bodyguarzi înarmați în spațiu? Ce vor face exact aceste trupe odată ajunse acolo? Vor fi acești soldați „gardieni" din Forțele Spațiale ale SUA - care nu sunt instruiți ca astronauți - sau va trimite Pentagonul trupe din alte ramuri militare?

„În plus, unde vor fi cazați? Odată cu retragerea Stației Spațiale Internaționale în 2030, Pentagonul va întâmpina dificultăți și în asigurarea spațiului necesar pentru a găzdui forțele armate pe orbită. Poate că nu este surprinzător faptul că Isaacman nu a oferit prea multe detalii despre planurile sale de a trimite trupe în spațiu, cu atât mai puțin despre costurile unei astfel de inițiative", mai notează sursa citată.

Totuși, Isaacman a sugerat posibilitatea ca soldații să fie trimiși în spațiu în perioada în care NASA speră să stabilească o bază pe suprafața Lunii. Asta va mai dura însă, având în vedere numeroasele amânări cu care s-a confruntat misiunea Artemis prin care NASA țintește să readucă astronauți pe suprafața Lunii. Ultima dintre ele a fost anunțată chiar mai devreme în cursul acestei luni, când agenția spațială americană a anunțat că misiunea care trebuia să îi ducă pe astronauți pe o orbită în jurul Lunii a fost amânată până în aprilie 2026.

În ceea ce-l privește pe Isaacman, un fost pilot de avioane militare în vârstă de 41 de ani, el a călătorit în spațiu de două ori în ultimii trei ani, de fiecare dată la bordul navei Crew Dragon a SpaceX. În ultimii ani el a investit în dezvoltarea Polaris Dawn, un mini-program spațial privat dezvoltat în colaborare cu SpaceX, și în septembrie a scris istorie după ce a ieșit în vidul spațiului cosmic în cadrul unei misiuni finanțate privat.

Inclusiv Bill Nelson, actualul șef al NASA, i-a felicitat pe Isaacsman și SpaceX, spunând că evenimentul reprezintă „un pas uriaș pentru industria spațială comercială". Înainte de aceasta toți astronauții care ieșiseră în spațiu au făcut-o în cadrul unor misiuni finanțate guvernamental.

Însă tocmai apropierea de SpaceX și Elon Musk a atras unele critici la adresa lui Isaacman, care are o avere estimată de Forbes la 1,7 miliarde de dolari, existând temeri că el s-ar putea afla în conflict de interese ca administrator al NASA.

Nominalizarea sa va trebui aprobată de Senatul american însă analiștii politici din SUA consideră că, în pofida acestor îngrijorări, el reprezintă una dintre nominalizările mai puțin controversate făcute de Donald Trump și nu va întâmpina probleme în obținerea funcției de administrator al NASA.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu