Vlad Țepeș plângea cu lacrimi de sânge. Cercetatorii au descoperit la analiza genetică o afectiune rară - haemolacria! VIDEO

Postat la: 03.11.2023 - 09:30

Ca și cum omul care a inspirat povestea contelui Dracula avea nevoie de un alt atribut sângeros, noi cercetări au dezvăluit că Vlad Țepeș avea o afecțiune care l-a făcut să plângă lacrimi de sânge.

Spre deosebire de omologul său fictiv, totuși, domnitorul muritor pare, de asemenea, să fi avut diverse tulburări respiratorii și ale pielii legate de inflamație.

Cu o gamă impresionantă de nume înfricoșătoare - inclusiv Vlad Drăculea (care înseamnă "Fiul Dracului") - Vlad Țepeș a domnit in Valahia (care se învecina cu Transilvania) cu un pumn de fier în secolul al XV-lea.

Se crede, de asemenea, că Vlad a oferit inspirația din spatele romanului clasic Dracula din 1897 al lui Bram Stoker, deși acest lucru nu a fost niciodată confirmat definitiv.

Cu toate acestea, în loc să se concentreze asupra unor scrieri fictive, autorii unui nou studiu au analizat trei documente scrise de Impaler însuși pentru a afla mai multe despre starea de sănătate a legendarului despot.

Scrise în Transilvania în 1457 și 1475, cele trei scrisori erau adresate conducătorului orașului Sibiu, Thomas Altemberger, și se ocupau de chestiuni obișnuite, cum ar fi colectarea impozitelor.

Folosind o tehnică non-invazivă care implică acetat de acetat de vinilă (EVA), cercetătorii au fost capabili să izoleze și să identifice peptide și proteine prezente pe hârtia pe care au fost scrise literele.

"Am caracterizat aproximativ 500 de peptide, dintre care aproximativ 100 au fost de origine umană", scriu autorii studiului. "Peptidele legate de proteinele din sânge sau provenite din proteine implicate în sistemul respirator au fost identificate în toate documentele caracterizate".

Printre compușii găsiți au fost peptide legate de ciliopatie, indicând că Vlad ar fi putut avea o mutație genetică care a compromis funcționarea celulelor și a organelor sale. Alte proteine asociate cu procesele inflamatorii au fost, de asemenea, identificate, sugerând că probabil a avut probleme cu pielea și tractul respirator.

Intrigant, cercetătorii dezvăluie, de asemenea, că "trei peptide asociate cu proteine ale retinei și lacrimilor au fost detectate numai în documentele datate 1475." Pe baza naturii acestor compuși, cel mai probabil că Vlad Țepeș a avut o afecțiune numită haemolacrie, ceea ce înseamnă că a vărsat lacrimi care au fost amestecate cu sânge.

"Deşi datele proteomice nu pot fi considerate exhaustive, în ansamblu, aceste identificări ar putea indica faptul că Dracula "plângea cu lacrimi de sânge", scriu autorii studiului.

Studiul a fost publicat în revista ACS Analytical Chemistry.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu