Final imprevizibil între Nicușor Dan și George Simion: „Marja de eroare este foarte mare". Se așteaptă participare masivă la vot
Postat la: 15.05.2025 - 06:34
Conform celor mai recente analize sociologice, diferența de procente între cei doi candidați care au intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Nicușor Dan și George Simion, s-a redus semnificativ în ultimele zile, conturând un final de campanie imprevizibil și tensionat.
Electoratul reacționează mai puternic decât la alegerile din 4 mai, iar zonele de apatie politică încep să se transforme în mobilizare activă. Alegători care până de curând păreau indeciși sau dezinteresați de procesul electoral par acum hotărâți să-și exprime opțiunea.
Potrivit sondajelor din ultimele zile, Nicușor Dan, candidatul perceput drept tehnocrat, echilibrat și consecvent în discurs, pare să beneficieze de o creștere constantă în intențiile de vot. Spre deosebire de contracandidatul său, George Simion, a cărui retorică radicală a generat reacții puternice în societate, Nicușor Dan capitalizează pe imaginea unui candidat moderat, articulat și axat pe soluții concrete, nu pe confruntare agresivă.
Sociologii și politologii spun că e greu de anticipat dacă dinamica actuală ar putea fi suficient de puternică încât să inverseze clasamentul și să-i permită lui Nicușor Dan să câștige alegerile prezidențiale pe 18 mai.
Analistul politic Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a spus, într-o analiză pentru Ziare.com, că rezultatul final al alegerilor este dificil de anticipat tocmai din cauza contextului fluid și al limitărilor actuale ale cercetărilor sociologice.
Profesorul punctează faptul că dezbaterea politică s-a extins în toate straturile societății, iar finalul de campanie va fi decis de modul în care fiecare candidat va reuși să capteze atenția și încrederea celor care până acum au stat pe margine.
Cu toate că există incertitudine privind opțiunile finale ale votanților, ceea ce pare sigur este faptul că interesul public față de aceste alegeri este mult mai ridicat decât în ciclurile electorale precedente. Profesorul Radu Carp preconizează o prezență semnificativă la urne, susținând că dezbaterea politică a reușit să pătrundă toate nivelurile societății.
„În primul rând, cred că în această perioadă nu prea se pot face sondaje. Marja de eroare este foarte mare. Însă, cam tot ce s-a făcut până acum arată că e greu de spus cine va câștiga aceste alegeri, pentru că marja de eroare este foarte, foarte mare.
Există un interes foarte mare pentru aceste alegeri, de aceea cred că va fi și o participare foarte mare la vot. Există peste tot discuții în contradictoriu, la toate nivelurile societății. Eu asta văd zilnic și mă deplasez destul de mult prin țară. Văd foarte multe persoane care discută aprins despre aceste alegeri", a spus Radu Carp pentru Ziare.com.
Campania electorală dintre cele două tururi ale prezidențialelor este dominată de tensiuni sociale, incertitudini economice și disensiuni între oameni. Ca atare, politologul Radu Carp este de părere că orice eveniment de ultim moment poate influența rezultatul scrutinului. În opinia sa, alegătorii sunt extrem de receptivi la semnalele publice, iar spațiul electoral a devenit un teren sensibil, în care chiar și detaliile aparent minore pot avea efecte majore.
„Electoratul poate fi influențat de orice eveniment care va avea loc până la alegeri. Deci, practic, orice s-ar întâmpla și care poate să fie decodat electoral va fi.
Deci, cred că trebuie să fim foarte atenți la tot ce se va întâmpla în această săptămână pentru că va avea, cu siguranță, un impact electoral", a menționat Radu Carp pentru Ziare.com.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu