Simion dezgroapa mortii: Liderul AUR acuza că persoane decedate ar fi pe listele de vot. Autoritatile spun ca e fake news

Postat la: 18.05.2025 - 16:31

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) precizează că informaţiile vehiculate privind corectitudinea listelor electorale permanente sunt false, arătând că nu a fost primită nicio comunicare oficială de la vreo formaţiune politică privind situaţii punctuale în care persoane decedate ar figura pe liste. Totodată, Ministerul de Interne arată că datele din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor se actualizează pe baza documentelor oficiale. Astfel, în 10 mai, în RNEP erau înregistrate 8.463 de persoane cu vârsta peste 100 de ani.

"Această cifră reflectă situaţia administrativă reală şi nu indică erori sau nereguli. Sistemul informatic al R.N.E.P. nu deduce decesul unei persoane pe baza vârstei, ci doar pe baza documentelor oficiale transmise", adaugă MAI.

"Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) atrage atenţia că informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la corectitudinea listelor electorale permanente sunt false şi precizează că nu a fost primită nicio comunicare oficială de la vreo formaţiune politică referitoare la existenţa unor situaţii punctuale privind persoane decedate care ar figura pe listele întocmite pentru scrutinul din data de 18 mai 2025", a afirmat AEP, duminică după-amiază, într-un comunicat de presă.

George Simion a calificat din nou votul în număr mare din Republica Moldova drept „traseism electoral", iar în limba engleză, a vorbit presei străine, prezente la conferința organizată de AUR, despre un număr de 1.750.000 de milioane de persoane decedate care s-ar afla pe listele electorale din România, care, de altfel, nu au fost prezente pe liste în turul I al alegerilor de pe 4 mai, când Simion s-a aflat pe primul loc.

În limba engleză, pentru jurnaliștii străini, Simion a lansat acuze grave în legătură cu acuratețea procesului de votare.

„Avem 1.750.000 de oameni decedați pe listele electorale. Am fost acuzați de prim-ministrul interimar și de către Ministerele Afacerilor Interne și Externe de dezinformare, dar nu au prea răspuns la problema celor 1.750.000 de oameni decedați pe listele electorale. Au făcut asta și în turul I, când nu aveam oameni decedați care s-au trezit brusc din morți și au votat. Sperăm că nu se va întâmpla acest lucru astăzi."

AEP explică cine figurează în registrul electoral

Totodată, autoritatea a precizat că:

Fiecare cetăţean român care a împlinit vârsta de 18 ani şi care are drept de vot figurează în Registrul electoral.

Fiecare alegător figurează în Registrul electoral o singură dată.

Datele care se înscriu în Registrul electoral provin de la mai multe entităţi ale statului român.

Datele cetăţenilor care sunt înscrişi sau sunt radiaţi din oficiu în Registrul electoral sunt furnizate de structurile Ministerului Afacerilor Interne, astfel:

- înscrierea în Registrul electoral a cetăţenilor români care au împlinit sau împlinesc vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv se face, din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor,

- după dobândirea cetăţeniei române, persoanele care au 18 ani împliniţi sunt înscrise în Registrul electoral, din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor,

- Direcţia Generală de Paşapoarte comunică Autorităţii Electorale Permanente datele privind fiecare alegător român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate, pentru a fi înscris în Registrul electoral.

Actualizarea datelor cetăţenilor înscrişi în Registrul electoral revine primarilor sau persoanelor împuternicite de aceştia. Activităţile de actualizare includ modificările de domiciliu, schimbarea numelui, stabilirea reşedinţei, precum şi radierile în caz de deces, de pierdere a cetăţeniei române, de interzicere a exercitării dreptului de a alege sau de punere sub interdicţie.

Evidenţa alegătorilor în Registrul electoral este un proces în continuă evoluţie, datele schimbându-se de la zi la zi, fapt care se reflectă în comunicatele pe care Autoritatea Electorală Permanentă le publică lunar, pe site-ul propriu, www.roaep.ro, cu privire la numărul alegătorilor înscrişi în Registrul electoral.

AEP furnizează numărul tuturor cetăţenilor români cu drept de vot, care deţin acte de identitate eliberate de statul român, indiferent unde aceştia au locuinţa stabilă (în ţară sau în străinătate). Acest număr este un număr cert şi verificabil în orice moment, prin numărarea actelor de identitate emise de statul român. Cetăţenii români plecaţi din ţară, care îşi păstrează actele de identitate în care figurează domiciliul în România, rămân înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu în România.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu