Jumătatea goală a paharului după Ludovic Orban

Postat la: 19.08.2019 - 10:46

Președintele PNL a pus coada între picioare. Nu mai depune moțiune de cenzură, așa cum a promis, la debutul noii sesiuni parlamentare. Amână momentul. Și bate câmpii despre glonțul de argint. Care va fi tras cine știe când. Motivul e Iohannis. Dar nu doar Iohannis.

În calitate de strateg electoral oficial al președintelui Klaus Iohannis, în campania acestuia pentru un nou mandat, Ludovic Orban estimează că eliminarea guvernului PSD ar compromite definitiv șansele doamnei Viorica Dăncilă de a intra în turul doi. Ceea ce l-ar pune pe Iohannis în situația mult mai incomodă de a se lupta cu Dan Barna. În felul acesta, chiar în condițiile în care ALDE se retrage iar PSD rămâne minoritar, „ciuma roșie" va fi susținută de liberali din umbră. Este o logică cinică, imorală, dar care se poate dovedi eficientă. Din cel puțin două puncte de vedere.

În primul rând, e bine să știm că, în această campanie electorală, PNL nu este singur. O sociietate de strategii politice adusă din străinătate gândește pentru Klaus Iohannis pe mai multe milioane de euro. E de presupus că asemenea calcule s-au făcut în alt parte, nu în cutia craniană a lui Ludovic Orban, și de acolo au fost induse staffului de campanie al lui Iohannis. Iar acest calcul pragmatic își va dovedi eficacitatea. Sau nu.

Din analiza anterioară a lipsit o componentă extrem de importantă. Nu m-am referit deloc sau m-am referit prea puțin la rolul pe care l-ar putea juca USR în această combinație. USR, luat peste picior frecvent de oamenii lui Iohannis, în frunte cu Rareș Bogdan, este totuși o formațiune care la ultimele alegeri, e drept, doar europarlamentare, și-a arătat din plin mușchii. A primit votul unui sfert din populația care s-a prezentat la urne. Iar în București, un important fief electoral pentru orice partid, s-a plasat la mare distanță pe primul loc. Unii pot afirma că acest rezultat referitor doar la europarlamentare ar putea să nu fie semnificativ pentru prezidențiale, locale și parlamentare. Dar cine știe? Cine știe ce se va întâmpla în realitate din ciocnirea unor bazine electorale din ce în ce mai dezorientate și mai difuze? În prezent, bazinul electoral PSD este departe de a mai prezenta consistența și unitatea pe care le-a avut în trecut. Ca să nu mai vorbim de bazinul electoral PNL, multiplu fragmentat. În aceste condiții, un partid, care nu vine cu păcate din trecut, poate profita și poate în continuare acumula voturi. Iar acest partid este USR, care ne spune din ce în ce mai insistent că PSD și PNL sunt aceeași mizerie. Ei bine, Ludovic Orban se teme de reacția USR în eventualitatea în care liberalii ar introduce o moțiune de cenzură. Ei s-ar putea face de râs, dacă nu vor fi susținuți de voturile USR. Iar dacă vor fi susținuți, ceea ce din nou este posibil, îi taie aripile Vioricăi Dăncilă, ducând-o într-un picaj fatal chiar înaintea primului tur de scrutin la preziențiale.

Din aceste motive, care se adaugă celor pe care le-am prezentat în analiza de ieri, Ludovic Orban și-a asumat deliberat riscul de a se face de râs. Renunțând la moțiunea de cenzură și nemaivorbind deloc despre necesitatea eliminării de la putere a Guvernului Dăncilă. De aici până la o alianță, fie ea și informală, cu PSD nu mai e decât un pas.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu